La Unió Europea ha proposat un nou pla per a l'enviament de munició a Ucraïna davant la invasió russa. L'alt representant de la UE, Josep Borrell, ha presentat la proposta davant dels ministres de Defensa europeus aquest dimecres, juntament amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. El pla consisteix a mobilitzar 2.000 milions d'euros per subministrar munició a Kíiv, dels quals 1.000 milions seran per l'entrega de les existències de munició que els estats europeus tenen als seus arsenals, i els altres 1.000 milions per finançar futures compres conjuntes.
En la reunió, Borrell ha destacat que és important utilitzar els recursos que ja estan disponibles, és a dir, les existències de munició que els exèrcits europeus tenen a les seves reserves i les comandes que ja han fet a la indústria. Això és l'opció més ràpida per subministrar munició a Ucraïna. El pla també inclou la possibilitat de fer servir 1.000 milions d'euros addicionals del Fons Europeu de Suport a la Pau, després de l'ampliació de 2.000 milions d'euros que els 27 van acordar al desembre. El tercer pilar del pla és l'increment de la producció de la indústria de la defensa.
"Hem de fer ús de tot el que ja tenim, el que els exèrcits europeus ja tenen a les seves reserves i en les comandes que han fet a la indústria", ha dit Borrell, tot assenyalant que és l'opció més ràpida per fer arribar munició a Ucraïna. Pel que fa a les compres conjuntes, l'alt representant ha detallat que es podrien utilitzar 1.000 milions d'euros més del Fons Europeu de Suport a la Pau, després de l'ampliació de 2.000 milions d'euros que els 27 ja van acordar al desembre. El tercer pilar del pla consisteix a incrementar la producció de la indústria de la defensa.
L'alt representant ha subratllat que la situació a Ucraïna és crítica i que el país necessita ajuda immediata per fer front a la invasió russa. També ha informat que la missió europea per entrenar l'exèrcit ucraïnès haurà format 11.000 soldats a finals de març i que la xifra s'elevarà fins a 30.000 a finals d'any. Segons Borrell, "per guanyar la pau, Ucraïna haurà de guanyar la guerra".
El pronòstic que Javier Solana fa sobre la guerra d'Ucraïna
Un any després de l'inici de la guerra a Ucraïna, el conflicte continua viu i sense cap pronòstic favorable. L'exsecretari general de l'OTAN Javier Solana ha analitzat aquest dimecres com pot evolucionar la invasió russa i ha apuntat que podria desencadenar un nou escenari a escala internacional. "Està molt a prop, en aquests moments, d'una possible guerra freda", ha augurat Solana des de Segòvia abans d'impartir la conferència 'La defensa d'Europa després de la invasió d'Ucraïna des del vessant polític', en el marc del XIII Cicle d'Estudis Europeus que organitza l'Acadèmia d'Artilleria. El que va ser el màxim responsable de l'OTAN del 1995 al 1999 ha assenyalat que "cal tenir la capacitat de saber explicar què és la realitat i la realitat està molt a prop d'una possible guerra freda". "Ningú la desitja, almenys jo no la desitjo, i encara menys una guerra calenta", ha afegit.