Quan l'ala militar de Hamàs, les Brigades Qassam, van publicar els primers vídeos sobre l'alliberament d'ostatges israelians, hi havia detalls sorprenents. Romi Gonen, Doron Steinbrecher i Emily Damari pujaven a un totterreny de la Creu Roja, un militant de Hamàs els entregava una bossa de paper a cada una amb el logo de les Brigades Qassam: una mena de bossa de regal. El militant, emmascarat, va aixecar aleshores un certificat que deia en hebreu i àrab "decisió d'alliberament". Cadascuna de les tres dones portava la borsa a les imatges publicades més tard diumenge per les Forces de Defensa d'Israel, encara que aquesta vegada amb el logotip de les Brigades Qassam borrós. Una imatge que s'ha anat repetint amb l'alliberament d'ostatges posteriors. 

Agam Berger, soldat israeliana alliberada dijous, amb el seu certificat / Efe

Un representant de la família de Gonen explicava llavors a CNN dilluns que la borsa que va rebre contenia el certificat, un collaret i fotos, i va dir que l'Agència de Seguretat Interna d'Israel (Shin Bet) havia confiscat els materials. No van entrar en detalls sobre la fotografia, però els mitjans israelians van informar que les fotos mostraven el temps que les dones van estar en captivitat. Les bosses, segons el diari Telegraph i el portal israelià Ynet, contenien records del seu captiveri, fotografies i un mapa de la Franja de Gaza. Incloent-hi certificats sobre el seu segrest. Fonts governamentals d'Israel han titllat l'acte de cínic i que podria tractar-se d'un joc de propaganda. Els ostatges alliberats aquests dijous, entre les quals hi havia també una soldat israeliana, Agam Berger, Arbel Yehoud i Gadi Moses –i cinc tailandesos–, també tenien el seu certificat i una bosseta amb 'regals' a l'interior. Se'ls ha pogut veure, en diferents imatges, amb la bossa, i obligats a somriure davant la càmera quan se'ls indicava.

Soldades israelianes alliberades dissabte passat amb les bossetes regal i certificats / Europa Press

La indumentària dels milicians de Gaza

A banda de les bossetes regal i els certificats que els milicians han entregat als ostatges durant el seu alliberament, hi ha altres detalls visibles durant els intercanvis. Sense anar més lluny, en el moment de l'alliberament aquest dijous d'Arbel Yehoud, s'ha pogut veure com hi havia militants amb una cinta verda i lletres blanques i altres amb casc i cintes negres amb lletres de color groc. Segons ha consultat aquest diari, els primers serien militants de Hamàs, és a dir de la Brigada Qassam, creada el 1992. Aquesta brigada controla el sistema de coets i míssils que es fan servir per atacar Israel, i són els ideòlegs dels túnels condueixen al territori israelià, per enviar combatents i militants suïcides, tal com destaca l'article de Hamas in combat, de The Washington Institute.

Arbel Yehoud, custodiada per militants en el moment del seu alliberament / Efe

Els que porten la cinta negra amb lletres de color groc, serien membres de la Jihad Islàmica. Un moviment gihadista i islamista sunnita –cal recordar que la diferència entre musulmans sunnites i xiïtes van sorgir d'un desacord sobre qui havia de succeir Mahoma i, més endavant, van adquirir més significació política, així com dimensions teològiques i jurídiques–. Per definició, aquest grup té com a objectiu principal la destrucció de l'Estat d'Israel. La Jihad Islàmica Palestina s'oposa a altres governs àrabs en considerar-los poc islàmics o massa prooccidentals. Les Brigades Al-Quds, braç armat de l'organització, ha reivindicat la seva participació en nombrosos atacs a Israel, incloent-hi atemptats suïcides. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!