La incertesa s'ha viscut durant unes hores al Brasil, després que partidaris de Bolsonaro assaltessin les institucions del país. El Brasil, però, no vol tenir més ensurts, tot i que sembli que s'ha pogut frenar l'assalt. Precisament per això, el Tribunal Suprem del país ha ordenat desmantellar els campaments bolsonaristes en 24 hores. A partir d'ara, però, què es pot esperar del Brasil? "El primer serà veure les responsabilitats de com ha pogut passar una cosa així quan hi havia mesures de seguretat i què ha fallat", explica en conversa amb ElNacional.cat la investigadora sènior de l'Amèrica Llatina del CIDOB, Anna Ayuso. "De moment, ja ha caigut un responsable de govern de Brasília, però, caldrà veure quines han estat les complicitats. Al mateix temps, dins de la gravetat de la situació, perquè no hauria d'haver passat. Els mateixos polítics han condemnat l'acció. Penso que la democràcia ha quedat reforçada. Una altra cosa és veure com es teixeixen les aliances polítiques".

En aquest sentit, Ayuso opina que aquest assalt a les institucions tindrà un efecte de cohesió de la coalició governant, i dels diversos partits i procedències. "Penso que aquesta situació farà que es faci pinya". Així, la investigadora ressalta també que no creu que aquest assalt hagi enfortit Bolsonaro, sinó més aviat el contrari. "El seu partit se n'ha desdit i això a mitjà termini també afeblirà moviments bolsonaristes". "Un sector de la dreta buscarà refer-se i desvincular-se de Bolsonaro. Fora de poder, Bolsonaro perd capacitat de tornar, s'haurà d'enfrontar a judicis i no només per això, sinó també per corrupció". I què explica, doncs, que l'expresident fos als Estats Units durant aquests assalts? "Va marxar per poder dir que no estava allà i que no hi tenia res a veure. Si no torna, els mateixos seguidors diran que ha marxat, deixa de ser líder fort, perdrà capacitat d'arrossegar la gent i tindrà problemes amb la justícia". 

policies assalt bolsonaro brasil efe
Policies amb un grup de manifestants partidaris de Bolsonaro durant l'assalt a les institucions del país / Efe

Brasil: i ara què?

"D'entrada s'hauria de buscar responsabilitat i s'ha de començar a fer polítiques i donar necessitats al país. Té problemes econòmics i socials importants. La pobresa ha augmentat, i fins i tot, la fam, que havia estat erradicada i ha tornat. S'han de fer reformes importants que necessiten el recolzament ampli del congrés i del senat. Per tant, és important donar respostes a això. S'estava començant a fer ja i de fet, s'havia arribat a un acord pressupostari per augmentar la despesa social. Mantenir la cohesió dels governants que sigui capaç de tornar la confiança al país". 

El Tribunal Suprem del país ha ordenat desmantellar els campaments bolsonaristes que estaven presents des de la celebració de les eleccions, primer tallant carreteres i després davant de les casernes de l'exèrcit. "Cal remarcar que l'exèrcit no ha estat a favor d'aquest assalt". "Bolsonaro va posar militars retirats al govern i alts càrrecs, però no és part de la cúpula militar".

Desapareixeran els bolsonaristes?

"Penso que ara es desmantellarà tot això, però no desapareixeran d'un dia per l'altre. A la classe mitjana i benestant no li ha caigut bé aquest assalt. Ha perjudicat la imatge del país. Interessa tornar a la normalitat. A la classe política i a l'economia no li interessa, no interessa un país inestable, perquè el que es busquen són inversions", ha exposat Auyso.

Per altra banda, Bolsonaro s'ha intentat desvincular de l'assalt, però el missatge ha estat tímid. "Se n'ha volgut desmarcar, ajudar a refredar, però al mateix temps ha donat un missatge ambigu". 

 

Imatge principal: un partidari de Bolsonaro, amb una bandera de Brasil i vestit de militar / Efe