El Regne Unit està cada vegada més escanyat per les conseqüències del Brexit. A banda dels problemes de subministrament de gasolina, la falta de treballadors en la indústria alimentària ha portat els grangers i ramaders a una situació límit. “Si continua així molts hauran de tancar; no podem seguir així per sempre”, explica David Exwood a ElNacional.cat, granger de Westons Farm (Sussex) i president de la junta regional de la Unió Nacional de Pagesos del Regne Unit (NFU).

Sense xarcuters suficients, molts animals s’acumulen a les granges sense cap possibilitat que acabin arribant als supermercats. De fet, la National Pig Association calcula que milers de porcs sans ja s’estan sacrificant per alliberar les granges, i la xifra podria arribar a superar els 120.000 animals. Una situació extrema que fa que menjar i diners es malgastin, i moltes estanteries dels supermercats quedin buides. “I anirà a pitjor”, creuen des de la British Meat Industry, amb la mirada posada al Nadal.

EuropaPress / cerdos granja

La National Pig Association calcula que ja s'haurien sacrificat uns 6.000 porcs. / Europa Press

Què passarà amb el Nadal al Regne Unit?

El Nadal és l’època del consum per excel·lència. Grans quantitats d’aliments es venen durant aquest període de l’any per omplir les taules dels britànics en els àpats festius. Tot i que cada vegada més persones opten per dietes sense carn, no deixa de ser aquest l’ingredient estrella de molts plats tradicional. Aquest any, però, pot ser que en falti. “Normalment comencem a produir alguns preparats de carn per Nadal al juliol, cosa que no hem fet aquest any”, expliquen des de la British Meat Industry a ElNacional.cat. Ja fa mesos que falten treballadors als escorxadors, uns 15.000 segons la mateixa organització, i asseguren que la producció ja s’ha vist reduïda i ara és impossible recuperar el temps perdut. “Els productes per a un Nadal normal ja no els tindrem”, adverteixen.

Des de la granja de Westons, a Sussex, David Exwood també ho viu amb preocupació. Diu que, per sort, la seva feina en la granja familiar no s’ha vist massa alterada, però a la Unió Nacional de Pagesos del Regne Unit hi ha grangers i ramaders que ho està passant malament. “És una crisi real, hi ha manca massiva de treballadors, es necessita molta gent”, explica Exwood.

hamsley juguetes londres navidad / Efe

Els problemes derivats del Brexit també afectaran altres productes típics de Nadal. La botiga de joguines Hamley, al centre de Londres, ja està sense alguns estocs per falta de subministrament. / Efe

Camioners i xarcuters són els llocs de treball on més es noten els efectes del Brexit i la pandèmia. Amb la irrupció de la covid, molts treballadors de la UE que estaven al Regne Unit van marxar a casa, i ara tornar els és molt més complicat. La sortida de la Unió Europea, efectiva des de  l’1 de gener d’aquest any, fa ara que tots els ciutadans europeus que hi vulguin treballar hagin de demanar un visat. I per obtenir-ne un de llarga durada cal demostrar certificats oficials d’anglès, i un contracte d’almenys £25,600 anuals, entre altres requisits.

Además, el Regne Unit no ha previst amb temps el que suposaria abandonar la Unió Europea, i no hi ha suficients treballadors nacionals per cobrir la demanda. I ara, alguns productes no són fàcils de trobar perquè o bé no es produeixen, o bé tarden molt més a arribar a les botigues per la falta de transportistes. Exwood tampoc creu que les coses millorin en els propers mesos. “Tenim un problema, ja hi ha estanteries buides, i el Nadal, quan es fan la majoria de compres, només farà que empitjorar les coses”, alerta.

Solució: deixar entrar ciutadans de la UE

Des de la NFU i altres organismes defensen que el govern del Regne Unit atorgui visats especials per alleugerir la situació. “Volem controlar la immigració i deixar que la gent vingui a treballar per un període de temps. Farà que les nostres empreses continuïn treballant, perquè si no, no podrem fer-ho”, defensa David Exwood. La proposta de la NFU seria atorgar uns permisos extraordinaris als treballadors de la UE qualificats per poder frenar el cop i posar solució a la crisi, almenys a curt termini.

manifestación sector porcino reino unido / Efe

El sector porcí, mobilitzat per denunciar la situació de falta de xarcuters. / Efe 

“L’única cosa que milloraria seria que el govern relaxés les normes d’immigració i deixés entrar treballadors especialitzats al Regne Unit”, reclamen també des de la British Meat Industry. “Si no tenim accés als treballadors de la UE, la situació anirà a pitjor” remarquen.

El negacionisme de Boris Johnson

Des del govern de Boris Johnson, però, no hi ha grans respostes per frenar la crisi. De fet, es mantenen en la negativa que el país no està travessant cap situació crítica. “Simplement neguen que sigui un problema. Fa mesos que els ho estem dient, i no ens escolten”, lamenta Exwood. 

Aquest mateix divendres, el secretari de Transports, Grant Shapps, assegurava que el "Nadal continuarà endavant" ja que l'actuació del govern està donant el seus fruits. "Podrem veure els nostres amics i familiars. Hi haurà menjar, i hi haurà regals", prometia en una entrevista a SkyNews.

Supermercado vacio Reino Unido Brexit / Efe

Neveres buides en un supermercat a Londres, en part per falta de camioners. / Efe

La gravetat dels problemes de subministrament, però, ha fet impossible que el govern britànic es mantingués completament al marge. Després de treure l'exèrcit al carrer per distribuir gasolina, una altra de les mesures ha sigut la concessió de 10.000 visats temporals per camioners i treballadors del sector avícola. Una xifra, però, que consideren insuficient des de tots dos sectors i que només serviria de manera temporal.

I ara, després que el sector porcí hagi alertat dels sacrificis massius d’animals, pretenen afegir-ne 800 més per a xarcuters estrangers. El secretari de Medi Ambient, George Eustice, va anunciar aquestes mesures dijous, dient que el sector patia els efectes de la pandèmia i la situació dels mercats, sense mencionar el Brexit.

Des de la British Meat Processors Association, consideren que les mesures són insuficients. “Necessitem entre 12.000 i 15.000 treballadors qualificats, així que 800 està molt lluny d’això”, considera el director executiu de l’associació, Nick Allen, en declaracions al Financial Times.

boris johnson afganistan europa press

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, al centre de la polèmica. / Europa Press

Mentre el temps corre i els grangers temen haver de sacrificar milers d’animals més, el primer ministre britànic ha estat tota aquesta setmana de vacances familiars en una vil·la de luxe de Marbella. Un viatge que també li ha servit per esquivar l’informe del parlament sobre la seva polèmica gestió de la pandèmia que ha situat el Regne Unit com un dels països amb més morts per covid del món.

 

Imatge principal: Gent fent les compres de Nadal al carrer comercial Oxford Street, el 2020. / Europa Press