El país més hermètic del món, Corea del Nord, s'aïlla més que mai. El motiu? El brot de covid que viu el país. El passat dijous, Pyongyang va anunciar el primer cas de covid-19 confirmat al país. El règim nord-coreà feia més de dos anys que negava tenir cap contagi de covid, però en poques hores han passat de reconèixer un infectat a anunciar que hi ha milers de persones afectades. Aquest brot de covid arriba a Corea del Nord quan la resta del món ha avançat en la prevenció de la pandèmia, especialment pel que fa a les vacunes, però el règim de Kim Jong-un ha ignorat el problema durant anys. Tot plegat desemboca en una situació de risc que tot just comença a Corea del Nord, un país que viu sota un ferm règim i aïllat, fet que desperta moltes preguntes, per les que potser mai hi haurà respostes.
D'on sorgeix el brot?
Seguint la seva línia general, les autoritats nord-coreanes no ha informat sobre la causa del brot. Quan l'agència de notícies estatal va informar de la primera infecció de covid al país asiàtic no es van donar més detalls sobre el cas, en poques hores informaven que "187.800 persones estan sent aïllades".
Les autoritats tracten els casos com "una febre de la qual no s'ha pogut identificar" que havia començat a afectar a milers de persones des de finals d'abril. El dijous, d'entre aquests milers de casos de febre es va reconèixer que un havia donat positiu en la subvariant BA.2 d'òmicron, segons va publicar l'agència de notícies nord-coreana KCNA. Sense esclarir d'on prové el brot, les autoritats coreanes han reconegut 21 morts per covid fins aquest dissabte, fet que mostra com de ràpid està escalant.
Com reacciona el règim?
"Emergència nacional important", aquest és el missatge que els mitjans nord-coreans van traslladar a la població del país després d'anunciar el primer cas de covid oficialment. Quines implicacions té aquest estat d'emergència en una dictadura com la de Corea? Encara més control de la població. El mateix dijous, el govern va ordenar que totes les ciutats de l'Estat es confinessin completament (fet que pot dur a complicacions amb els aliments com a Xangai) i que "les persones amb febre o símptomes anormals" es posin en quarantena, segons informa la CNN.
Aquestes van ser les primeres mesures després de reconèixer l'existència del virus al país. Unes hores més tard, després d'una reunió amb els alts comandaments del país es van anunciar més mesures com l'aïllament de les unitats de treball i la realització proactiva de revisions mèdiques per trobar i aïllar persones amb "febre i símptomes anormals". És a dir, més tancats, més aïllats i més controlats pel govern de Pyongyang.
Quines conseqüències pot tenir el brot?
Corea del Nord va decidir des de 2020 dinar l'esquena a la crisi de la covid. Tancant la porta i llençant la clau, les autoritats nord-coreanes han esperat que el problema desaparegui del món sense posar els peus al seu país. Això implica, que la població nord-coreana no només ha vist com els contactes amb l'exterior encara s'han reduït més, sinó que no ha estat tractada per afrontar al virus, ja que de les vacunes de la covid a Corea del Nord no se'n sap res.
Oficialment, no es té informació sobre la vacunació al país. Tot i que la comunitat internacional, espacialment Xina va oferir a Pyongyang un amb la vacunació. Justament, de la Xina venen les informacions més properes per entendre quin és l'estat de la vacunació al país. La CNN recull el testimoni del periodista xinès Zang Qing, qui està informant des del terreny a Weibo: "Com sabem, no molta gent a Pyongyang ha estat vacunada i les instal·lacions mèdiques i de prevenció d'epidèmies són escasses".
Per tant, es pot assumir en primera instància que la protecció immunològica de la població seria molt feble. A això se li suma el fet que la variant òmicron és la més contagiosa fins al moment. La covid més contagiosa arriba a un país que, com deia Qing, no té preparació per afrontar una pandèmia, deixant una combinació explosiva que fa preveure unes conseqüències nefastes, amb moltes víctimes, com ja va succeir l'any 2006 i 2007 amb un brot de xarampió.
Quina informació tenim (i tindrem)?
El secretisme és un element normal del règim nord-coreà, però en aquest cas intenta sufocar un clar fracàs de l'administració de Kim Jong-un. Des del 2020, quan va començar la pandèmia, la política de Jong-un va ser tancar el país afirmant que així no entraria el virus. Aquesta política s'ha demostrat com un clar fracàs. Expertes internacionals consideren que la política aïllacionista nord-coreana va fallar fa temps, però fins ara no s'ha reconegut que havia fracassat anunciat la presència del coronavirus al país. Ara, amb milers de contagiats Pyongyang ha de cedir i reconeixer el virus.
Una "bretxa" en el sistema de prevenció epidèmic, que el país ha "defensat amb fermesa durant dos anys i tres mesos des del febrer del 2020", així va informar l'agència estatal de Corea del Nord del fracàs de la política de l'administració de Jong-un.
Davant d'aquesta situació, el país es tanca i la informació encara va més amb comptagotes. El precedent de la fam que va assolar el país els anys 1990 auguren un futur on no se sabrà que passa dins del país. En aquella ocasió la fam va matar a milers de nord-coreans, però mai s'ha sabut quants.