La Comissió Europea tindria intenció de revisar amb els estats membres les normes per als sol·licitants d'asil que arriben a Europa, posant el focus en el concepte de "tercer país segur", que permet que els sol·licitants d'asil siguin enviats a un país diferent del que havien sol·licitat. L'objectiu era asseure els 27 al juny, però segons un document consultat pel mitjà Euractiv, es voldria avançar les negociacions al març, un fet que ja havia insinuat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, abans de la reunió del Consell Europeu del desembre. Sobre la taula hi hauria canvis significatius en el criteri de "connexió" dels migrants amb el territori, en el procés de recurs per a sol·licituds que es consideren inadmissibles per tenir un "país segur", a més de facilitar les deportacions d'aquests casos.
L'asil en un tercer país "segur"
El concepte de tercer país segur (STC) s'utilitza des de les institucions europees per "assignar responsabilitats de protecció a un estat diferent de la sol·licitud d'asil". El STC es defineix ara per la Directiva sobre procediments d'asil, reformada recentment en virtut del Reglament sobre procediments d'asil de 2024, adoptat com a part del Pacte de Migracions, i que s'aplicarà a mitjan 2026. El nou Reglament obliga a una revisió del STC abans del 12 de juny de 2025, tot i això, i la Comissió no està obligada a procedir amb un canvi legislatiu. Malgrat això, d'acord amb el document de consulta obtingut per Euractiv, la Comissió vol canviar el reglament, i retocar un dels requisits principals per a aplicar el concepte STC, la "connexió" entre el sol·licitant d'asil i el tercer país per a la devolució. Entre els canvis proposats als estats membres hi ha el d'eliminar el criteri de connexió, substituir-lo per un requisit de trànsit, o mantenir-lo però fent-lo més flexible sota altres criteris.
Més països que es facin càrrec dels migrants
En cas d'eliminar la norma, significaria que no es necessitaria cap vincle entre el sol·licitant d'asil i el tercer país seleccionat. Segons Helena Hahn, analista de polítiques de l'European Policy Centre, preguntada per Euractiv, "tenir o eliminar el criteri podria afectar els retorns ampliant la llista de països considerats segurs". Aquesta era una petició que diversos estats membres han reclamat a Brussel·les anteriorment per incloure països "segurs" fora de la UE es facin càrrec dels migrants. Hahn adverteix que això podria conduir a transferències a països amb normes d'asil inadequades segons el dret internacional i de la UE. Per als sol·licitants sense vincles reals amb aquests països, també "podria obstaculitzar la integració i augmentar el risc de moviments secundaris addicionals", ha afegit. Amb el nou reglament, es canviarien els criteris de connexió per un "trànsit", que només requeriria la prova que el sol·licitant va passar pel país. El document de la Comissió també té sobre la taula un enfocament més flexible, que requeriria una connexió sobre factors com els vincles culturals, incloent "aspectes religiosos o el coneixement de la llengua". La residència o el trànsit passats "no serien necessaris", però també es podrien considerar com un enllaç suficient.
Treure traves a les deportacions
Un altre canvi proposat a discussió és si les apel·lacions contra les decisions d'inadmissibilitat, basades en la regla STC, haurien d'aturar automàticament a la deportació. Ara mateix, si algú sol·licita asil, però se li diu que la seva sol·licitud és inadmissible, automàticament té dret a quedar-se mentre apel·la la decisió, per tant, no poden ser deportats fins que un jutge revisi el seu cas. El canvi proposat significaria que aquest dret a quedar-se ja no seria automàtic. En lloc d'això, la persona hauria de demanar permís a un tribunal per quedar-se, o el tribunal podria decidir pel seu compte. La Comissió es troba encara en consultes amb els estats membres per impulsar la revisió de la normativa anterior al març, i per això el seu portaveu ha preferit no comentar cap de les qüestions que s'esmenten els documents filtrats.