ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
D'entrada, no. La Comissió Europea ha descartat, per ara, embargar el gas rus davant la massacre de Butxa. Segons el comissari d'Economia, l'italià Paolo Gentiloni, l'embargament del gas rus no és una mesura que es prendrà "ara", però "no està fora de la taula per al futur" si hi ha una "escalada de les atrocitats" a Ucraïna. Gentiloni ha dit aquest dilluns que la situació al país "justifica" que la Unió Europea imposi més sancions, que els ministres de Finances dels 27 debatran aquest dimarts. Després de la reunió de l'Eurogrup celebrada aquest dilluns, el comissari s'ha mostrat sorprès del fet que l'estat espanyol i els Països Baixos hagin pactat una proposta conjunta per reformar les regles fiscals comunitàries.
El document que ambdós països han presentat va "en la bona direcció" i és "molt proper" a la discussió sobre l'afer que està tenint lloc entre els socis comunitaris aquests mesos. "Trobo molt interessant i bo que estigui signada per dos països com Espanya i els Països Baixos, que en la nostra classificació normal estan en posicions molt diferents en aquestes qüestions", ha dit el comissari d'Economia. Per Gentiloni, el document és "un bon senyal per a l'evolució de la discussió" sobre la reforma de les regles fiscals. "És una bona contribució", ha afegit, fent referència al debat sobre el futur del Pacte d'Estabilitat i Creixement. Tanmateix, ha reconegut que a la proposta "no se li pot demanar que resolgui tots els problemes" que envolten la reforma. Alhora, ha recordat que Brussel·les és la institució competent per plantejar una proposta legislativa al respecte.
Més sancions contra Rússia
Per la seva banda, el president de l'Eurogrup, l'irlandès Paschal Donohoe, també ha subratllat que és "una iniciativa que reflecteix el fet que l'Eurogrup està treballant de valent per trobar consensos en àrees que han estat molt complicades". "Veure a dos col·legues arribar a acords i intentar oferir una visió comuna en afers importants és en ell mateix de gran valor i assenyala la nostra capacitat d'avançar en afers difícils en el que queda d'any", ha afegit. Respecte de la reunió que mantindran aquest dimarts els diferents ministres de Finances de la UE per debatre noves sancions contra Rússia, Donohoe ha assegurat que hi ha voluntat entre els dirigents de tirar endavant més sancions. Tot i això, ha dit que durant la reunió de l'Eurogrup no s'ha parlat dels "detalls". Sobre la taula hi ha possibles sancions energètiques, una qüestió que divideix els 27 per l'impacte que pot tenir en les economies del club comunitari.
La ministra espanyola d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, i la seva homòloga neerlandesa, Sigrid Kaag, han presentat hores abans de la reunió de l'Eurogrup un document en el qual segellaven una aliança entre ambdós països de cara a la reforma de les regles que limiten el dèficit i el deute dels socis del bloc. Aquesta mena de documents s'anomenen non-papers en argot comunitari. En ell advoquen per unes normes que permetin una consolidació pressupostària "gradual i realista, però també ambiciosa" i que, alhora, deixin als governs de la UE escometre les inversions necessàries per impulsar les transicions ecològica i digital. El moviment busca trencar amb la lògica de blocs que ha dominat durant els últims anys el debat sobre el futur del Pacte d'Estabilitat i Creixement, en el qual els països del sud reclamaven la seva relaxació i les capitals del nord advocaven per canvis menys profunds.