Brussel·les està estudiant entrenar l'exèrcit ucraïnès. Els ministres de Defensa de la Unió Europea ha iniciat aquest dilluns una reunió informal a Praga on parlaran de la possibilitat de crear una "important missió d'entrenament" militar a les tropes d'Ucraïna, perquè aprenguin a usar les armes que els europeus li entreguin en la guerra. El conflicte a Ucraïna centrarà la trobada, que es posarà en marxa aquesta tarda amb un sopar de treball i que culminarà demà, i tot seguit, es reuniran els ministres d'Exteriors fins dimecres que ve, que abordaran l'opció de limitar els visats per als ciutadans russos que vulguin entrar a la UE.
Totes dues reunions estaran presidides per l'alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, qui en una entrevista amb EFE va defensar que la missió d'entrenament hauria de ser la "més potent" de totes les que ha realitzat la UE en països com Somàlia, Mali o la República Centreafricana. "Hauria de ser la més potent perquè estem davant la situació més greu" a Europa, va dir el cap de la diplomàcia europea, sobre una proposta que donen suport a "una gran majoria d'estats membres".
La mesura no és completament nova, perquè països com Polònia o Alemanya ja estan formant als soldats ucraïnesos a manejar l'armament militar que els estan proporcionant, però permetria als estats membres dur a terme l'entrenament sota el paraigua de la UE. No obstant això, en cas d'obtenir el vistiplau dels Vint-i-set, la missió no s'aprovaria demà, en tractar-se d'una reunió informal, a la qual se sumarà el ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Reznikov, per videoconferència. En el marc de la guerra d'Ucraïna, els ministres discutiran també la compra conjunta d'armament en l'àmbit comunitari, tal com va proposar la Comissió Europea al maig, amb un desemborsament inicial de 500 milions d'euros per a restablir unes reserves pel suport a Kíev.
“Per descomptat seria una missió important”, diu Borrell: “Estem davant una guerra de gran escala, una guerra convencional de les de veritat, no una guerra asimètrica de guerrilles o d'atemptats terroristes aquí i allà. Estem davant una guerra que mobilitza mitjans extraordinàriament importants i centenars de milers de soldats. Per tant, qualsevol missió ha d'estar a l'altura del conflicte. Aquesta no és una guerrita, com algú ha dit (en al·lusió al president càntabre, Miguel Ángel Revilla). Deu milions d'ucraïnesos han deixat el seu país. És com si el 20% dels espanyols se n'haguessin anat d'Espanya”.
Segons Borrell, la missió no es realitzarà a Ucraïna: “Serà en països pròxims on ja hi ha missions de formació. Ja s'ha format a molts soldats ucraïnesos a Polònia, República Txeca, el Regne Unit i França. Quan es proporcionen armes, hi ha armes que són sofisticades i que s'han de saber utilitzar. I per a això es requereix una formació. Quan França proporciona un tipus d'arma específica, els soldats ucraïnesos han de ser formats per a usar-les. Però no es realitzarà aquesta missió en territori d'Ucraïna”.