La Comissió Europea (CE) ha posat en marxa els mecanismes per lluitar contra la desinformació en el marc del conflicte entre Israel i Hamàs. La llei de serveis digitals (DSA) obre la porta a engegar una investigació formal sobre les mesures que han pres Tiktok i Meta davant les "notícies falses i continguts il·lícits" que s'estan difonent sobre la guerra a Gaza. Des de Brussel·les reclamen a les dues companyies que els informin de les mesures que han adoptat per limitar la desinformació respecte al conflicte al Pròxim Orient. El comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, ha anunciat des del debat a l'Eurocambra que han d'estar alerta davant "el risc de difusió directa d'execucions". A més, Breton ha sol·licitat als països membres que nomenin un agent contra la desinformació per executar i vigilar que es compleixi amb la DSA. Els 27 tenen de termini fins al febrer de 2014 per nomenar aquest agent.
Desinformació a X i Youtube
Brussel·les també va obrir fa uns dies una investigació contra X (abans Twitter) pel mateix motiu. La CE comprovarà si X compleix amb la legislació europea de serveis digitals després de rebre "indicis" sobre una "suposada difusió de continguts il·legals i desinformació, en particular la difusió de continguts terroristes i violents i la incitació a l'odi". Breton va demanar a X explicacions sobre les mesures que durà a terme per eliminar el contingut terrorista que, segons la Comissió, circula per la plataforma després de l'atac de Hamàs a Israel. En el cas de TikTok, la CE li va donar un avís per contenir "propaganda terrorista" després de l'atac i li va demanar que adopti mesures per a eliminar-la, tenint en compte que és una plataforma que utilitzen els menors d'edat.
El passat divendres Brussel·les ja va recordar també a YouTube que té “obligacions” d'acord amb la DSA comunitària respecte a la desinformació que pugui propagar-se en la seva plataforma. “Donat l'ampli abast de YouTube, recordant les obligacions precises de la DSA en el context dels atemptats terroristes de Hamàs contra Israel i la desinformació entorn de les eleccions”, va assenyalar Bretó a través de la xarxa social X, en la qual va publicar una carta dirigida al director executiu de Google, Sundar Pichai. En la missiva, Breton “recorda” les obligacions relatives a la moderació de continguts en virtut de la DSA i li demana a YouTube estar “molt atent per garantir el seu estricte compliment”.
Multa fins al 6% de la seva facturació anual
La llei permet a la Comissió obrir una investigació contra les empreses si té creu que poden estar incomplint normativa i, si no eliminen el contingut il·legal de manera voluntària, podria aplicar mesures cautelars. Unes mesures que “no anirien més enllà del necessari per prevenir danys greus” i que estarien limitades en el temps, encara que es podrien renovar “si fos necessari i apropiat”, segons ha explicat l'Executiu comunitari.
La llei permet imposar la multa si la resposta de les plataformes és "incorrecta, incompleta o confusa", i si al final de la recerca, continuen incomplint la normativa europea, Brussel·les podria imposar-los una sanció de fins el 6% de la facturació anual mundial i, com a mesura d'últim recurs, podria demanar a les autoritats judicials que prohibeixin les plataformes a la UE. Més enllà de la llei de serveis digitals, en vigor des d'enguany, existeix també el reglament sobre la lluita contra la difusió de continguts terroristes per internet, que obliga les plataformes a eliminar-los en una hora des del moment en què li ho ordenen les autoritats nacionals.