La Comissió Europea ha mostrat preocupació per les noves restriccions de viatge que han aplicat diversos governs europeus, i advocat per aplicar mesurades com quarantenes i proves obligatòries als viatgers en lloc de tancar les fronteres del tot, per evitar disrupcions.
En una carta datada el passat 7 d'agost i a la qual Efe ha tingut accés aquest diumenge, la Comissió recorda als ambaixadors dels Estats membres que, "donades les experiències al principi de la pandèmia", la coordinació en aquest àrea "és crucial per assegurar claredat i predictibilitat" per a ciutadans i empreses.
"La situació és ara volàtil, amb alguns Estats membres experimentant xifres a la baixa i altres, desafortunadament, veient un augment en els casos. Hem vist que alguns Estats membres han decidit mantenir o reintroduir certes restriccions als moviments transfronterers, de vegades de forma bastant descoordinada", diu la missiva.
Entre altres canvis en els últims dies, Alemanya ha recomanat no viatjar a Espanya (tret de les Illes Canàries) i Holanda ha fet el mateix amb deu regions europees, entre elles Madrid, París i Brussel·les.
La Comissió insisteix que els tancaments a les fronteres i les restriccions als viatges causen "disrupcions" que han "d'evitar-se el més possible".
"Encara que hem d'assegurar que la Unió Europea està preparada per a possibles rebrots de casos de COVID-19, hem alhora d'evitar una segona onada d'accions descoordinades", insisteix la carta, firmada per les directores generals de Justícia i Interior en l'Executiu comunitari.
Mesures coordinades i proporcionades
La missiva demana d'"evitar" restriccions i els controls "ineficaços" i insta al seu lloc a plantejar mesures "proporcionades, coordinades i amb objectius", que es basin en l'evidència científica.
Així, en lloc de la prohibició total de viatge, Brussel·les es mostra partidària que es permeti el moviment, encara que després s'obligui el viatger a fer quarantena o fer-se una prova PCR.
Restriccions només excepcionalment
"Les restriccions a la llibertat de moviment només haurien d'imposar-se en circumstàncies excepcionals, quan estigui clar (...) que són necessàries a vista del risc a la salut pública", apunta la Comissió, que demana també als governs que estiguin en contacte entre ells abans de posar en marxa aquest tipus de mesures.
Quant a la base científica per justificar aquestes mesures, Brussel·les recomana no fixar-se únicament en el nombre de casos nous en les últimes dues setmanes per cada 100.000 habitants, sinó tenir també en compte les estratègies de testeig que aplica cada país, incloent el nombre de proves i la taxa de positius de les mateixes.
L'Executiu comunitari demana també que es tingui en compte la distribució regional dels casos i que, en qualsevol cas, se segueixi "permetent i facilitant" la mobilitat per motius professionals o familiars i per als transportistes de béns.