El Parlament de Bulgària ha aprovat aquest dimecres una llei presentada pel partit ultradretà Renaixement que prohibeix el que denomina "propaganda d'orientació sexual no tradicional" i la determinació d'una identitat de gènere diferent de la biològica a les escoles de primària i secundària. En concret, es tracta d'una esmena a la Llei d'Educació que impedeix la promoció, defensa o incitació d'idees i punts de vista relacionats amb la comunitat LGTBI en el sistema educatiu.
En una primera votació, l'esmena va rebre el suport de 154 diputats en una cambra de 240 escons, mentre que vuit van votar en contra i uns altres nou es van abstenir. Després d'aquesta votació inicial, el Partit Socialista Búlgar, que és socialment conservador i contrari a la "ideologia de gènere" i que el 2018 va bloquejar la ratificació del Conveni d'Istanbul, va sol·licitar una segona votació per a l'aprovació definitiva de la llei. En aquesta votació, finalment han participat 200 dels 240 diputats, dels quals 135 han votat a favor, 57 en contra i hi ha hagut 8 abstencions.
Durant els debats, que s'han allargat més de quatre hores, els defensors de les esmenes han argumentat que aquestes reflecteixen l'esperit de la Constitució de Bulgària, que estipula que el matrimoni és únicament entre un home i una dona i s'alinea amb els valors del cristianisme ortodox. Així, els diputats han definit "orientació sexual no tradicional" com a allò "diferent dels conceptes generalment acceptats i integrats a la tradició jurídica búlgara d'atracció emocional, romàntica, sexual o sensual entre persones de sexes oposats", segons ha recollit l'agència de notícies BTA.
Renaixement ha defensat en un comunicat que la llei hauria de tenir "un impacte positiu" i "enfortir els valors tradicionals cristians de la família, l'amor i el respecte" segons la tradició cultural, educativa i jurídica a Bulgària. "El que han intentat imposar durant dècades acaba de fracassar a Bulgària, que ha donat així un exemple positiu que molt aviat podran seguir altres països", ha assenyalat el president del partit prorús, Kostadin Kostadinov.
Mitjans locals han assenyalat que aquesta legislació s'assembla a la vigent a Rússia, on hi ha prohibides totes les activitats en defensa de la comunitat LGTBI. Altres països europeus, com Geòrgia o Hongria, han proposat mesures similars.
Bulgària viu una forta inestabilitat política
Bulgària es troba en un període d'inestabilitat política que l'ha dut a celebrar sis eleccions des del 2021 a causa de la manca d'entesa entre els partits per configurar un govern estable. L'última coalició entre els partits amb orientació euroatlàntica, GERB i PP-BD, es va esfondrar després de menys d'un any al poder i les enquestes adverteixen d'un augment dels suports a les formacions ultranacionalistes. Les pròximes eleccions es podrien celebrar a l'octubre.