Un tribunal de París ha condemnat aquest dijous a cadena perpètua a Peter Cherif per delictes de terrorisme relacionats amb els atemptats contra el setmanari satíric Charlie Hebdo el 7 de gener de 2015, que van deixar dotze morts i onze ferits. Cherif, de 42 anys, ha estat jutjat per delictes de terrorisme comesos entre els anys 2011 i 2018 i pel segrest de tres treballadors humanitaris francesos al Iemen el 2011.

Cadena perpètua i mesura addicional de 22 anys

El jutge li ha imposat a Cherif la cadena perpètua i una mesura de seguretat addicional de 22 anys, tal com havien sol·licitat els fiscals, que van presentar Cherif com un "gihadista integral" i "pedra angular" dels atemptats a la revista satírica Charlie Hebdo, que es van cometre en revenja per unes vinyetes satíriques de l'islam.

Membre d'Al-Qaida

Cherif ha estat acusat d'haver ingressat a les files d'Al-Qaida al Iemen i participa en l'entrenament de Chérif Kouachi, un dels autors materials de la matança de París, així com d'haver exercit de "reclutador", "propagandista", "instructor militar" i "carceller" durant els seus anys en aquest país. Peter Cherif s'ha acollit al seu dret a guardar silenci i només ha reconegut haver estat el "carceller" dels tres cooperants francesos que van ser segrestats i de servir de "traductor" davant del grup terrorista.

El 7 de gener de 2015, dos gihadistes armats amb fusells, Chérif Kouachi i Saïd Kouachi, van ingressar a la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo a París i van obrir foc contra els empleats durant una reunió editorial, causant 12 morts. Entre les víctimes es trobaven dibuixants i periodistes del mitjà. Els atacants, que van assegurar actuar en nom d'Al-Qaida al Iemen, van perpetrar l'atemptat en represàlia per les caricatures del profeta Mahoma publicades per la revista. L'11 de gener, uns dos milions de persones, entre elles més de 40 líders mundials, van participar a París en una marxa per la unitat nacional, i 3,7 milions de persones es van unir a les manifestacions a tot França. La frase Je suis Charlie (Jo soc Charlie, en francès) va ser un lema comú de suport a les manifestacions. La següent edició de Charlie Hebdo va vendre set milions de còpies en sis idiomes.

El setmanari satíric va tornar a publicar, el 2020, les caricatures de Mahoma, per les que el 2006 es va convertir en el blanc de gihadistes, que finalment van atacar la redacció el 2015. "Mai no ens doblegarem. Mai no renunciarem", va escriure Riss (pseudònim de Laurent Sourisseau), que va sobreviure a l'atac amb greus ferides i avui dirigeix el setmanari, a l'editorial. En els dibuixos apareixia una caricatura del profeta plorant de genolls i amb el missatge "És dur ser estimat per idiotes".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!