La situació a Azot és cada vegada més complicada. El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat aquest dimarts que obrirà dimecres un corredor humanitari per evacuar els aproximadament 500 civils que es troben refugiats a la planta química d'Azot de la ciutat ucraïnesa de Severodonetsk. L'Exèrcit ucraïnès ha de donar el seu vistiplau a l'inici de l'operació humanitària, "hi ha una bandera blanca", ha explicat en un comunicat el coronel general Mikhaïl Mizíntsev, cap del Centre de Control de Defensa Nacional de Rússia.
El corredor, que s'obrirà a les 08.00 hora local i es tancarà dotze hores després, permetrà als civils abandonar la planta amb destinació a la ciutat de Svátove, al nord de la regió de Lugansk i controlat per l'exèrcit rus. Per tant, els civils atrapats a la planta serien dirigits cap a territori controlat pel Kremlin. "Es garanteix l'evacuació segura de tots els civils, sense excepció, i el trasllat com a part d'un comboi humanitari cap a zones d'emplaçament provisional", va assegurar Mizíntsev. Segons les autoritats ucraïneses, entre els civils assetjats a la planta hi ha uns 40 nens.
Defensa precisa que Kíiv va sol·licitar l'obertura d'un corredor humanitari amb destinació a la ciutat de Lissitxansk, limítrof amb Severodonetsk i controlada actualment per l'Exèrcit ucraïnès. Sobre això, Mizíntsev va explicar que l'Exèrcit ucraïnès va volar l'últim pont sobre el riu Séverski Donets en direcció a Lissitxansk, cosa que fa impossible l'evacuació "segura" dels civils cap a aquesta localitat.
Severodonetsk, aïllada sense ponts
Kíiv acusa, no obstant això, les tropes russes d'haver destruït els tres ponts que comunicaven Severodonetsk, l'últim dilluns. També va denunciar que soldats ucraïnesos es van atrinxerar a Azot al costat de diversos centenars de civils per usar-los com a "escuts humans". "De tal manera, a la vista hi ha tots els senyals de repetició del 'guió de Mariúpol'", ha dit i ha acusat Kíiv d'intentar salvar les seves assetjades unitats militars aprofitant l'evacuació de civils.
Per tot això, demana als militars ucraïnesos i als mercenaris atrinxerats a la planta que cessin tota acció militar, permetin l'evacuació dels civils, abandonin la "resistència inútil" i deposin les armes. "La Federació Russa garanteix la vida i el respecte de totes les normes de la Convenció de Ginebra en el tracte dels presoners de guerra, com va passar amb els que es van rendir a Mariúpol", ha recalcat Mizíntsev.
Azot és últim reducte de resistència a Severodonetsk, el principal bastió militar ucraïnès a la regió de Lugansk, que ha estat gairebé completament controlada per les tropes russes.
Rússia busca més suports
Rússia buscarà el suport dels seus aliats al 25è Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg (SPIEF), que tindrà lloc a partir d'aquest dimecres i fins dissabte en el context de les sancions imposades per Occident per la campanya militar russa a Ucraïna.
"Es tracta d'una situació molt difícil en el marc d'aquesta guerra econòmica sense precedents. Aquesta situació ens empeny a nosaltres i als països amistosos a buscar noves vies de cooperació, nous mecanismes d'interacció, nous mecanismes financers", ha exposat sobre el fòrum portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.