Ha estat (i està sent) un estiu infernal. Calorada suprema, humitat pels aires i zero ganes de continuar romantitzant l'estiu. Onades de calor, termòmetres enfiladíssims que han fet que el mes de juliol del 2023 sigui el més calorós registrat. En un discurs, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha descrit l'època actual com "l'era d'ebullició global".
🥵 Les onades de calor al sud d'Europa podrien provocar la pèrdua de turistes?
☀️ L'escalfament global provoca onades de calor mortals: el pitjor encara ha d'arribar
🥵 Escalfament global: què passarà amb el turisme de sol i platja?
☀️ L'escalfament global podria afectar el subministrament mundial d'aliments
A Europa, tal com recull la CNN, van morir més de 60.000 persones l'any passat per malalties relacionades amb la calor. I cada vegada són més els països que anomenen també les onades de calor, com es fa amb els huracans o tifons. Els problemes són especialment més intensos en ciutats poblades. En aquest sentit, la cadena nord-americana destaca que algunes de les solucions ja s'han posat en pràctica.
Barcelona i els seus arbres
En aquest sentit, destaca el paper de Barcelona, on s'han plantat arbres i s'han creat més espais verds. Tal com destaca l'article, buscar refugi sota un arbre pot sentir-se d'11 a 25 graus més fresc en comparació a estar sota la llum del sol. Segons diu l'article, Barcelona podria tenir aviat dades reals dels arbres que s'han plantat. Destaca la CNN que l'objectiu de la ciutat és cobrir el 30% de la seva terra amb varietats resistents al clima per al 2037. També es tindran dades sobre l'impacte ambiental de les "superilles".
Barcelona no és l'únic exemple que recull la cadena nord-americana. Hi ha ciutats xineses com les de Wuhan o Chongqing, on les temperatures van arribar als 45 graus l'any passat. En aquest sentit, han posat aspersors refrescants en centres comercials, parcs i parades d'autobús. Això es complementa també amb camions que ruixen aigua a pressió que recorren les grans ciutats. Inicialment, la seva tasca era frenar la contaminació de l'aire. Ara bé, un estudi recent de la Universitat Nacional de Seül destaca que aquests aspersors podrien reduir la temperatura ambient fins a un 7%, sobretot si aquests canons d'aigua es col·loquen en llocs estratègics.
Paral·lelament, Viena, a Àustria, ha creat 22 àrees que ha anomenat carrers frescos. Aquests consisteixen en fonts, dutxes de vapor o aspersors intel·ligents. Quan les temperatures arriben a més de 35 graus, s'activen.
Sevilla i els tendals per protegir del sol
També destaca la CNN l'exemple de Sevilla. A la capital andalusa s'han ampliat les zones i carrers amb tendals de lona per protegir els llocs de més trànsit, parcs infantils, escoles i hospitals. Tel-Aviv hauria fet el mateix, amb l'afegit que aquests tendals tenen la capacitat d'emmagatzemar energia solar.
L'exemple grec també treu el nas en aquest article de la CNN. I ho fa per ressaltar el paper de pintar les façanes i els sostres dels edificis de color blanc, en una defensa fàcil i econòmica contra els estius càlids. Això implica que la llum solar reflecteix prop del 85% de la llum, mentre que els sostres foscos ho fan un 20%.
Una arquitectura tradicional
Es demana també tornar a la ventilació natural i tècniques de construcció natural, com per exemple, les totxanes de fang aïllants, que s'han fet servir des de sempre en zones de climes càlids. Això és tot just el que fan a Tamil Nadu, al sud de l'Índia, on volen deixar de banda les tradicions més occidentals a l'hora de construir.