Creix el nombre d'escocesos que veuen un camí alternatiu cap a la independència. La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ja ha esbossat la via que vol seguir per celebrar el segon referèndum d'autodeterminació després que el Tribunal Suprem del Regne Unit confirmés que convocar-lo sense l'aval de Londres és anticonstitucional. El seu partit, l'Scottish National Party (SNP), aposta per convertir les pròximes eleccions generals (abans del 2025) en un referèndum de facto. Tanmateix, la impaciència dels nacionalistes creix, i les darreres enquestes revelen un increment en el sentiment independentista després que el Suprem confirmés que la pertinença a la Unió no és voluntària. Cada cop són més els que no li veuen recorregut a l'estratègia de Sturgeon de seguir pel camí estrictament "legal". De fet, molts no comprenen com pensa fer efectiu el resultat d'un referèndum de facto sense l'aval de Londres. L'alternativa, que l'SNP ja ha rebutjat, és convocar eleccions al Parlament escocès i fer que el referèndum de facto es faci a Holyrood en comptes de Westminster. Cal recordar que els nacionalistes escocesos ja manen des de fa quinze anys i, ara per ara, compten amb una majoria absoluta parlamentària.
Per què no a Holyrood?
Precisament, en la seva decisió, els magistrats del Suprem van rebutjar l'argument de Sturgeon que un referèndum podria ser merament consultiu i no necessàriament vinculant, perquè van reconèixer que, a efectes pràctics, un referèndum té prou "autoritat" en una "cultura política fonamentada en la democràcia" com és la del Regne Unit. És a dir, admeten (i temen) el poder de l'urna i la repercussió que pot tenir en la democràcia si no es respecta un mandat electoral. Per a alguns independentistes, com la diputada de l'SNP a Londres Joanna Cherry, "unes eleccions a Holyrood ens donarien l'avantatge d'un millor control sobre el calendari i una franquícia que inclou als votants més joves, als ciutadans de la UE i als refugiats [...] Reflecteix qui som com a país i el que volem per a les persones que fan d'Escòcia la seva llar", va dir a The National després del veredicte del Suprem.
El pla B de Sturgeon
Una declaració d'independència és possible fins-i-tot sense referèndum. I és que la Constitució no-escrita del Regne Unit permet, com va passar amb la independència d'Irlanda, que un dels territoris marxi de la Unió segons els termes que hagin pactat les dues parts. En el discurs on va acceptar el bloqueig del TS, Nicola Sturgeon es va reafirmar en la voluntat de convertir les pròximes generals britàniques en un referèndum de facto: "És la primera i més evident oportunitat" per fer-ho. La mandatària també va anunciar la convocatòria d'un consell nacional extraordinari del seu partit, l'SNP, per l'any que ve per traçar el nou camí.