Reagrupament Nacional es veia clar vencedor de les eleccions. Després d'aconseguir gairebé el 34% dels vots a la primera volta, l'extrema dreta francesa partia com a favorita. Però el partit de Marine Le Pen acaba com el gran derrotat amb una tercera posició i 143 escons. Els sondejos havien arribat a apuntar que els ultres de RN podrien fregar la majoria absoluta, malgrat tot, n'han quedat lluny. Tot i això, els resultats continuen sent històrics pel partit ultradretà, que tenia 89 escons. En el seu discurs, Le Pen ja apuntava a les presidencials del 2027. Entre el garbuix emocional que han provocat les eleccions i també l'impracticable escenari que ha quedat a l'Assemblea Nacional, ha sortit una altra notícia que podria no afavorir tantíssim la cursa de Le Pen. En aquest context, s'ha sabut que la campanya la ultradretana a les eleccions presidencials del 2022 està sent investigada per presumpte finançament il·legal, ha anunciat aquest dimarts la Fiscalia de París.

La investigació s'ha obert per sis possibles delictes, entre els quals hi ha malversació de fons per persones que exerceixen una funció pública, falsificació de documents i acceptació per un candidat en campanya d'un préstec d'una entitat, ha detallat. La investigació es va obrir el 2 de juliol passat i ha estat encarregada a la brigada financera de la policia, que treballa sota la supervisió d'un jutge instructor. La Fiscalia va prendre la decisió després d'avaluar un informe que li va transmetre la Comissió Nacional de Comptes de Campanyes i de Finançaments Polítics (CNCCFP). Ara per ara, ni Le Pen ni el seu partit, Reagrupament Nacional (RN), han reaccionat a l'anunci de la investigació.

Les eleccions presidencials d'abril del 2022 van donar un segon mandat a Emmanuel Macron, que va tornar a guanyar a la segona volta a Le Pen, a la qual ja havia batut en els comicis del 2017. Tot i això, en aquesta ocasió el marge de victòria de Macron va ser apreciablement més estret (17,1 punts percentuals, davant els 32,2 del 2017).

Mala maror a Reagrupament Nacional?

Mentre els dirigents de Reagrupament Nacional miren amb aprensió el pròxim gran desafiament del partit, apoderar-se del palau presidencial de l'Elisi el 2027, una rivalitat incipient entre deixeble i mestre es podria convertir en l'ariet que destrossi una de les associacions polítiques més reeixides en la història de la postguerra francesa. Le Pen li va donar el lideratge a Bardella, però podria refermar-se al càrrec? Després d'unir-se al partit, llavors anomenat Front Nacional, als 17 anys el 2012, va pujar ràpidament a les seves files fins a liderar la seva llista electoral a les eleccions al Parlament Europeu del 2019, als 23 anys. (El partit va guanyar el 23,3% dels vots, superant l'aliança centrista de Macron). Bardella va ser nomenat president interí del partit durant les eleccions presidencials franceses del 2022 i es va convertir en el seu líder oficial uns mesos després. En aquell moment, Bardella, conscient de la necessitat de mostrar lleialtat en un partit que anteriorment només havia estat liderat per Le Pen, va atribuir el seu èxit al qual va anomenar una "relació singular d'inestimable confiança" amb la seva mentora. 

Des de llavors, Le Pen i Bardella s'han presentat com una candidatura que s'enfronta a l'establishment polític francès. Gràcies a la seva condició de descendent de la dinastia Le Pen (va heretar el lideratge del partit del seu pare, Jean-Marie, el 2011), representa el canvi dins de la continuïtat i un vincle orgànic amb la història del partit. Però aquesta fortalesa també és la seva debilitat: el nom de Le Pen està indeleblement lligat als ultratges antisemites i racistes del seu pare, a qui va expulsar del partit el 2015. I just aquí, tal com destaca Politico.eu, és on entra en escena Bardella. Sense vincles de sang amb la firma de Le Pen, gaudeix d'un atractiu més gran entre sectors de l'electorat que tradicionalment s'han mostrat reticents a dipositar un vot pel partit. Bardella també contribueix a ampliar l'abast del partit gràcies al passat personal. Bardella va passar la seva joventut al barri parisenc de Seine-Saint-Denis, on es va fer amb els fills dels immigrants i es va xopar de l'argot i les referències populars de la joventut francesa. Un fet que, com no podria ser d'una altra manera, l'ha acostat a diferents persones.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!