Calin Georgescu, un ultranacionalista prorús crític amb la Unió Europea i l'OTAN, ha causat un terratrèmol polític a Romania en guanyar diumenge contra tot pronòstic la primera volta presidencial sense el suport de cap partit i amb una campanya centrada en vídeos virals a TikTok. Georgescu, un professor universitari de 62 anys, no havia estat ni convidat als debats presidencials televisats perquè cap enquesta no li donava opcions d'arribar a la segona volta presidencial, en la qual s'enfrontarà amb la liberal nacionalista Elena Lasconi el proper 8 de desembre.

Recolzat gairebé exclusivament a xarxes socials com TikTok, on té uns 200.000 seguidors, i estratègies digitals, aquest declarat admirador de Vladimir Putin ha desafiat a les grans figures de la política tradicional romanesa, deixant al país -que té 650 quilòmetres de frontera amb Ucraïna- davant d'un panorama polític incert. Pràcticament desconegut en la política d'alt nivell a Romania, el seu nom es va estudiar en el passat com a possible primer ministre tecnòcrata, però aquesta és la primera vegada que es presenta com a candidat a unes eleccions.

Georgescu va treballar durant 17 anys en el sistema de l'ONU, exercint diverses tasques en el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, el Programa per al Medi Ambient, i com a relator especial de l'ONU sobre residus tòxics i perillosos. El seu programa polític inclou, entre altres propostes, reduir la dependència de les importacions, donar suport als agricultors, augmentar la producció interna d'aliments i energia, i oferir beneficis fiscals als productors romanesos.

Una campanya digital sense precedents i ús de bots

Georgescu ha basat el seu ascens a través de plataformes digitals, utilitzant vídeos virals, podcasts i influencers per captar vots, molts d'ells joves, en lloc de recórrer als mètodes tradicionals de campanya. La seva estratègia digital ha desconcertat els analistes polítics, que debaten si el seu sobtat èxit es deu al descontentament dels votants per l'alta inflació, la desinformació, o fins i tot una possible ingerència russa, atès el seu conegut suport a Putin i les seves crítiques obertes a l'OTAN i la UE. Alguns analistes que han seguit la campanya han vist una estratègia summament planificada per fer virals els seus vídeos amb estratègies d'etiquetatge massiu que apunten a l'ús a gran escala de bots.

El discurs de Georgescu

En la nit de les eleccions, durant una roda de premsa retransmesa per Facebook, Georgescu ha afirmat que el poble romanès "ha despertat" i es nega a seguir "de genolls, envaït i humiliat". Ha vinculat el descontentament econòmic al seu èxit i, en un missatge velat cap a la guerra a Ucraïna, ha assegurat que "el poble romanès ha cridat 'pau' aquesta nit". La seva retòrica mística, en la qual es descriu no com un candidat, sinó com un "enviat" de Déu, ha generat estupefacció. Per a Cristian Tudor Popescu, un prestigiós periodista romanès, "en la nit del 24 de novembre de 2024 ha començat la invasió russa de Romania". Després de quedar eliminat en la primera volta, George Simion, líder del partit ultradretà Alianza per a la Unió dels Romanesos (AUR), ja ha anunciat el seu suport|respatller a Georgescu en la segona volta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!