Si agrada, un cafè sol sempre cau bé. Fins i tot a l'estiu, encara que alguns el prefereixin amb el gel. N'hi ha que tenen un despertar més amè, si és acompanyat d'un cafè. Amagats als alts de les muntanyes de Chiapas, al sud de Mèxic, uns 150 productors de cafè de la finca familiar de Tomás Edelmann treballen amb les mans durant hores i hores. L'ombra dels arbres és l'única barrera entre els cossos i el sol de l'estiu. Es tracta de la quarta generació de la seva família que s'hi dedica i és vicepresident de la Cooperativa Internacional de Productors de Cafè. Segons ha explicat a la CNN que, el mètode de producció de cafè a l'ombra és més resistent a la sequera, si bé una temporada seca més llarga del normal, que ell atribueix al canvi climàtic, hauria fet que els cultius patissin aquest any. “Si no fa el temps adequat, no tindràs la producció adequada”, ha destacat. "I amb baixos rendiments, òbviament el teu cost de producció puja".
Aquests costos de producció més elevats podrien provocar una inflació dels preus del cafè i això, és clar, tindria conseqüències: els amants del cafè podrien haver de pagar més per un cafè en el futur a mesura que els preus pugin. Els torradors i experts cafeters també assenyalen que els preus podrien continuar pujant durant més temps, ja que factors com ara el canvi climàtic redueixen l'oferta mundial de cafè.
L'Organització Internacional del Cafè (ICO, per les sigles en anglès), una organització intergovernamental creada el 1963 amb el suport de les Nacions Unides, va informar el mes passat que el Preu Indicatiu Compost de l'ICO —un preu de referència clau per a la indústria mundial del cafè— va aconseguir el seu nivell més alt en 13 anys, amb una mitjana de 2,10 euros per quilo. "El cafè és una matèria primera molt complicada. En part, degut als múltiples marcs d'oferta i demanda que influeixen en el preu", ha explicat Ryan Delany, fundador i analista en cap de Coffee Trading Academy.
El canvi climàtic obligarà a apujar els preus del cafè
"El cafè és més sensible als canvis de temperatura que molts altres cultius", afirma a la CNN Michael Hoffmann, professor emèrit de la Facultat d'Agricultura i Ciències de la Vida de la Universitat de Cornell. I els recents fenòmens climàtics no ajuden la producció. "El canvi climàtic està empitjorant. Imagineu-vos un clima més dur, l'augment de les temperatures i l'efecte directe sobre les persones que treballen a les plantacions de cafè", ha destacat. "Probablement, per als consumidors, el cafè serà més car".
Els experts del cafè solen dir que quan el Brasil esternuda, la resta del món es refreda, en referència a la seva condició de primer productor d'Aràbica, la varietat de cafè de primera qualitat que representa més del 60% de tota la producció cafetera.
Delany va explicar que no és estrany veure els compradors canviar entre Arábica i Robusta, un tipus de gra més barat que s'utilitza al cafè instantani. I com que cada vegada hi ha més compradors de Robusta, el preu també es veu afectat.
El preu afecta els consumidors
El fabricant italià de cafè Lavazza va dir en un comunicat a la CNN, que va apujar els preus aquest any per diverses raons. "Una combinació de males collites, el canvi climàtic, la guerra a Ucraïna, el conflicte al mar Roig, la intervenció dels especuladors i la fortalesa del dòlar ha creat una 'tempesta perfecta' per a la indústria del cafè que ha vist com els preus es disparaven des de la pandèmia", va dir la companyia. Tot i les pujades de preus, hi ha una cosa de la qual els experts, segons recull la CNN, poden estar segurs: la demanda de cafè no desapareixerà aviat.