Des de dijous 24 de febrer, dia de la invasió russa, si hi ha hagut una cara visible dels ucraïnesos, aquesta ha estat la del seu president, Volodímir Zelenski. L'exactor va assumir la presidència del país el 20 de maig de 2019 i gairebé tres anys després la seva realitat ha canviat radicalment amb la guerra. Zelenski, per exemple, ha estat en contacte permanent amb caps d'estat, presidents i primers ministres d'arreu del món i també ha intervingut per videotrucada en diferents parlaments de tot el globus: des de l'italià al nord-americà passant per l'Europeu. Avui arriba el torn del Congrés dels Diputats. En aquests discursos ha reclamat més sancions per Rússia i també que es tanqui l'espai aeri sobre el seu país per evitar una desgràcia encara major. Ara, 41 dies després que Putin decidís començar la guerra, el patiment que s'ha allargat durant les últimes setmanes es reflecteix en la seva cara: ja no és el mateix. 

D'aquest canvi físic se n'ha fet ressò la periodista ucraïnesa Katya Gorchinskaya a les xarxes. En una piulada, que ja compta amb gairebé 60.000 retuits  i 271.000 "m'agrada", Gorchinskaya compara dues fotografies del president ucraïnès, les dues preses pel seu fotògraf oficial: la primera estava feta el 23 de febrer, quan la guerra encara era un deliri de Vladímir Putin i no una realitat; la segona, a la visita que va fer el president a Butxa després de conèixer-se que els russos havien abandonat la ciutat deixant cadàvers als carrers i on va denunciar que havien comès crims de guerra i un genocidi.  Les forces ucraïneses han recuperat en els últims dies aquesta petita ciutat a pocs quilòmetres de Kíiv després de la retirada de l'exèrcit rus, però en tornar a la ciutat es van trobar amb gent emmanillada i executada i fins a desenes de civils morts i enterrats en foses comuns. En aquest context, Zelenski va acusar el Kremlin d'haver comès una massacre contra el poble ucraïnès: "Els assassins, torturadors, violadors i saquejadors que es diuen a si mateixos l'Exèrcit. Només mereixen la mort després del que han fet"

Sobreviure a intents d'assassinat 

El canvi físic entre les dues imatges és notable: en la primera foto hi apareix amb el cap ben alt, sense barba, mirant a l'horitzó i amb americana i corbata. En la segona, en canvi, apareix capcot, amb la pell feta malbé, arrugues i ulleres sota els ulls molt marcades, amb barba i vestit amb roba militar. El contrast és evident i és lògic: les conseqüències i el patiment de la guerra també es nota sobre el físic de les persones. 

Des del primer moment de la invasió, Zelenski advertia que ell era l'objectiu número 1 del Kremlin en aquest conflicte. Tot i que en un principi hi havia qui dubtava del president, des de països com ara França van secundar la seva idea i li han donat suport. El temps li ha donat la raó, i el diari The Time anunciava a principis de març, poc després de l'esclat del conflicte, que havia sobreviscut a com a mínim 3 intents d'assassinat per part del grup Wagner, l'exèrcit de mercenaris de Putin, i militars txetxens. 

El president que no abandona 

A més, també hi havia qui donava per fet que fugiria del país en esclatar la guerra. Però Zelenski s'ha esforçat a demostrar que això no era així, especialment a l'inici, quan més dubtes hi havia, ja que era un desconegut per la majoria de la població europea. Llavors penjava vídeos a les xarxes socials al carrer de Kíiv per demostrar que no havia abandonat la capital i que estava disposat a lluitar tot el que calgués per defensar el seu país. L'alt representant europeu, Josep Borrell, li va agrair a Zelenski que no fugís amb una declaració polèmica, ja que el va comparar amb el "líder que va fugir amagat dins un cotxe". Des d'un primer moment, es van entendre aquestes paraules com una referència a Carles Puigdemont, contra el qual el socialista ha mostrat la seva animadversió en diverses ocasions, però Borrell ho va negar, assegurat que es referia a l'expresident d'Ucraïna Víktor Yanukóvich