Per què canvia el color dels oceans? La pregunta podria semblar estúpida o sense cap mena de sentit o bé podria cridar l'atenció com la que més. Ara bé, la resposta és més senzilla del que es pugui pensar. No té res a veure amb pots de pintura, però sí amb el canvi climàtic. Així ho destaca un estudi que detalla que el mar blau profund s'està tornant cada vegada més verd amb el temps, i les zones de latituds baixes pròximes a l'equador es veuen especialment afectades. 

"La raó per la qual ens preocupem per això no és perquè ens importi el color, sinó perquè precisament el color és un reflex dels canvis a l'estat de l'ecosistema", explicava fa unes setmanes a The Guardian BB Cel, científic del Centre Nacional d'Oceanografia a Southampton i autor de l'estudi publicat a Nature

peixos unsplash
Unsplash

El plàncton de diferents mides dispersa la llum de manera diferent i el plàncton amb diferents pigments absorbeix la llum de manera diferent, descrivia el mateix diari britànic. Examinar els canvis de color pot brindar als científics una imatge més clara dels canvis a les poblacions de plàncton a tot el món. El fitoplàncton és crucial per als ecosistemes oceànics perquè és a la base de la majoria de les seves cadenes alimentàries.

Tailàndia, afectada pel plàncton

En aquest sentit, aquesta setmana ha estat notícia el canvi de color davant la costa oriental de Tailàndia. Una floració de plàncton està creant una "zona morta" aquàtica i amenaça els pescadors locals que cultiven musclos en aquelles aigües. 

Els científics marins diuen que algunes àrees del Golf de Tailàndia tenen més de 10 vegades la quantitat normal de plàncton, fet que fa que l'aigua adquireixi un color verd brillant i posi fi a la vida marina. 

"Aquesta és la primera vegada que ho veig tan malament", ha posat de manifest el científic marí Tanuspong Pokavanich i recull Reuters. "És molt greu".

El canvi climàtic, un problema per al fons marí

Els experts diuen que les floracions de plàncton tenen lloc una o dues vegades l'any i generalment duren de dos a tres dies. Poden produir toxines que fan malbé el medi ambient o matar la vida marina en esgotar l'oxigen de l'aigua i bloquejar la llum solar.

Si bé la causa de la intensa proliferació de plàncton encara no és clara, els científics creuen que la contaminació i la intensa calor causada pel canvi climàtic són els culpables. "El Niño provoca sequera i temperatures més altes al mar", va afirmar el científic Tanuspong. "Tot empitjorarà si no ajustem la manera com gestionem els recursos, el malbaratament d'aigua i la manera com vivim".

Les onades de calor marines són cada vegada més freqüents

Tal com destaca Reuters, aquesta setmana no és l'única que ha passat factura a Tailàndia. A principis d'aquest any, una floració de plàncton va provocar que milers de peixos morts s'aixequessin al llarg d'un tram de platja a la província de Chumphon, al sud del país, i els experts culpaven el canvi climàtic, per agreujar un fenomen natural. 

A tot el món, les onades de calor marines s'han convertit en una preocupació creixent aquest any, amb milers de peixos morts a platges de Texas i els experts adverteixen de les floracions d'algues a la costa britànica a conseqüència de l'augment de la temperatura del mar, destaca la mateixa agència.