La guerra d'Ucraïna ha repercutit en molts sentits. També en el sentit mèdic. Sense anar més lluny, Alina feia servir ara una agulla cada dues hores per controlar el nivell de glucosa del seu fill de dos anys. Abans de la guerra, usava una tecnologia occidental que, a través d'un sensor al braç, en permetia el control, destaca el The Moscow Times. La guerra, però s'ho ha endut tot. La interrupció dels subministraments, causada per les sancions occidentals a Rússia per la guerra, ha implicat que tots aquests medicaments i instruments siguin molt més difícils d'aconseguir. 

👤 Europa té prou energia per sobreviure a l'hivern: què passarà l'any que ve?

👤 El nou objectiu de Putin a Ucraïna amb l'arribada de l'hivern: carregar-se la xarxa elèctrica

👤 Putin torna a canviar el sentit de la guerra d'Ucraïna: què impliquen els nous bombardejos?
 

Uns 10,5 milions de russos amb diabetis s'han vist afectats per l'escassetat d'equips mèdics clau i l'augment de preus dels medicaments des de l'atac del Kremlin a Ucraïna. Alina, però, viu a Samara, al sud de Rússia, i ha trobat una manera d'obtenir un glucòmetre de fabricació occidental, que li permet verificar el nivell de glucosa sense treure sang. Segons destaca, es demana a través de la Xina perquè des de Rússia no hi ha manera de comprar-ho, i si es pogués, seria un sobrecost molt important. 

En aquest sentit, el mateix diari destaca que els preus dels medicaments per a diabètics ha augmentat de preu. Sobretot, la insulina, però també dels equips mèdics. Segons destacava el Kommersant, el Servei Federal Antimonopoli hauria acordat a finals de maig augmentar el preu màxim de la insulina en un 28%. 

Malgrat tot, des de l'inici de la guerra tot s'ha complicat. A Rússia, les persones amb condicions preexistents, inclosa la diabetis, tenen dret a rebre l'equip i els medicaments necessaris de forma gratuïta, o amb un descompte del 50% a les clíniques. Tot i això, la legislació, diuen activistes i pacients, està mal redactada i implementada, especialment enmig d'interrupcions a la cadena de subministrament des que Rússia va envair Ucraïna. En aquest sentit, el mateix The Moscow Times, destaca que nombrosos informes dels mitjans russos en els últims mesos indiquen que les clíniques i les farmàcies russes no brinden als diabètics tot el que necessiten.

La guerra d'Ucraïna pot entorpir la cadena de subministrament mèdic

El portal Medpage Today ja advertia fa mesos que la invasió d'Ucraïna par part de Rússia podia provocar interrupcions a llarg termini a la cadena de subministrament. Cal remarcar que el mateix portal feia referència també a la pandèmia. I és que després del coronavirus, amb afectacions arreu del món, la cadena logística i de transport a escala global podria no haver-se recuperat del tot. I és més, els problemes de la crisi energètica i els problemes amb el subministrament de gas, podria encara empitjorar les coses. 

Tensions a l'Àsia Central i Putin assenyala nous culpables (sense escrúpols)

Què fan les ciutats europees per estalviar energia?
 

Així, destaca que el tancament de l'espai aeri rus significa que els béns transportats des de la Xina cap a occident han de desviar-se cap a altres mitjans de transport més lents o més costosos. En aquest sentit, a més, ja s'hi destacava certa congestió en els diferents ports a escala mundial. La pandèmia també va provocar que faltés material sanitari. És a dir, moltes cadenes de subministrament es van quedar interrompudes. L'article ressaltava aleshores que la cadena de subministraments a escala global, tampoc s'havia recuperat encara. 

Una altra dada important. Segons l'informe de Premier Rússia, del que es feia ressò també Medpage Today, produeix el 12% del petroli del món i el 17% del gas natural, i les sancions als bancs russos interrompran les exportacions d'energia del país i provocaran una inflació de preus. En un sistema que depèn del combustible per moure béns, l'efecte dòmino afectarà totes les parts del món. És probable que el cost del transport de materials i la producció de productes acabats, inclosos els subministraments mèdics, augmenti a escala mundial. Un fet que ja s'ha començat a veure en els últims mesos amb un IPC disparadíssim. 

Els preus dels medicaments es dispara entre un 20% i un 70%

Les sancions contra Rússia han provocat un augment important dels preus dels medicaments i també dels equipaments mèdics. Els preus dels productes importats han augmentat entre un 20% i un 70% des de l'inici de la guerra, segons el portal Emergency Live. Les sancions, com s'ha descrit, han representat un problema important al sistema de salut rus. Tot i que, a conseqüència de la globalització, també ha repercutit a escala mundial.

 

Imatge principal: pastilles diverses / Unsplash