Milers de migrants centreamericans van esperar aquest dimecres en un estadi a l'orient de Ciutat de Mèxic, on afronten el dilema de demanar refugi davant de les autoritats mexicanes o arriscar-se a arribar fins a la frontera nord-americana, on el Govern de Donald Trump els vol denegar l'entrada.
Més de 5.000 persones, majoritàriament hondurenyes, han anat arribant des de diumenge passat a la capital mexicana, on són ubicades en carpes i tendes de campanya en el complex esportiu Magdalena Mixhuca, se'ls brinda alimentació, assistència sanitària i assessorament jurídic.
Entre els migrants circula la idea que emprendran de nou el seu camí cap als Estats Units divendres vinent, quan els contingents que es troben en l'estat de Puebla ja hagin assolit Ciutat de Mèxic.
El dilema dels migrants
Tanmateix, diverses associacions humanitàries, entre elles l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), estan redoblant els esforços per informar els migrants de les dificultats d'entrar als Estats Units i els aconsellen demanar asil a Mèxic.
"Per quedar-me a Mèxic, m'hauria quedat a Hondures", va dir contundent a Efe León Rodríguez després d'abandonar una carpa d'assessorament migratori on el van advertir de "els perills de la frontera", com la "separació de famílies". Aquest hondureny, que va abandonar el seu país per "la inseguretat i el mal govern" té clar, malgrat les dificultats de la travessia, que "un sap al que s'atén i el risc que corre".
A la fila de repartiment de roba, el també hondureny Francisco Redondo té més dubtes sobre l'arribada a terra nord-americà perquè "diuen les notícies que hi ha molts militars a la frontera".
Com a la resta de migrants, li agradaria arribar als Estats Units perquè "hi ha millors oportunitats", però s'ha plantejat demanar refugi davant de les autoritats mexicanes, tot i que encara no ho ha fet perquè el tràmit "tarda fins a un o dos anys". De tota manera, tornar al seu país natal no està de moment en els seus plans: "O Estats Units o Mèxic. L'última opció és Hondures", sentència.
Les autoritats migratòries i les organitzacions civils informen els migrants que tenen 30 dies des que van entrar al territori mexicà per demanar la condició de refugiat si van patir violència al seu país. Una vegada iniciat el tràmit, se'ls brinda un visat d'un any per raons humanitàries amb el que poden treballar a Mèxic fins que es resolgui la seva sol·licitud, que en cas de ser denegada podria provocar la deportació.
De la caravana migrant que va entrar a Mèxic el 19 d'octubre, els 5.000 que han arribat a la capital han rebutjat fins ara demanar refugi per poder assolir els Estats Units, mentre que uns altres 3.000 sí que ho van fer i romanen retinguts a la frontera sud.
Rosaura Pineda, una anciana hondurenya que viatja amb vuit familiars, va agrair el suport de les autoritats mexicanes quant a menjar, roba i medicaments, però no desisteix del seu somni de reunir-se amb la seva filla que viu a Minnesota. "No deixen de preocupar-nos però quan estiguem allà serà una altra cosa. Potser el Govern dels Estats Units canvia d'opinió quan miri a la gent i li acaba tocant el cor", va explicar Rosaura, que es va encomanar a "esperar a veure què diu Déu".
També està pendent del que succeeixi a la frontera Emilson Manuel Figueroa, que va deixar als seus dos fills a Hondures per treballar en els Estats Units, encara que no descarta quedar-se a Mèxic si troba feina al país llatinoamericà. "Si em donen feina aquí em quedo, millor em quedaria aquí que allà (Hondures), on no he de fer res", explica aquest pintor que va fugir del seu país per la violència de les colles, que van assassinar dos dels seus cosins.
Reunions amb Mèxic
Alguns representants dels migrants han demanat de reunir-se aquest dijous amb el president electe de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, abans de sospesar si segueixen el seu camí cap als Estats Units. Des de la capital mexicana, els migrants es troben a 1.200 quilòmetres si es dirigeixen a Texas o a uns 2.800 quilòmetres si el seu objectiu és Califòrnia.
Mentrestant, 1.200 migrants d'una segona caravana hondurenya que va arribar a Mèxic el 29 d'octubre continuen avançant pel sud de Mèxic i avui han arribat a la comunitat de Santo Domingo Ingenio, en l'estat d'Oaxaca, on dormiran a l'auditori municipal.
El govern va proporcionar aliments a la caravana i, en coordinació amb el sector salut, es va brindar atenció mèdica als qui el van requerir, ja que alguns migrants pateixen malalties estomacals, tos, grip i fins i tot dengue, d'acord amb les autoritats.