El fèretre de la reina Elisabet II porta a Westminster des d'aquest dimecres quan es va obrir al públic la capella ardent. Un dels actes més solemnes des de la seva mort ha estat la presència dels seus quatre fills encapçalats per l'actual rei del Regne Unit, Carlos III per vetllar el seu cos. Mentre centenars de ciutadans passaven pels dos costats del fèretre, Carles III, Ana, Andreu i Eduard, immòbils i amb uniforme de gala, van custodiar durant prop de 15 minuts els quatre costats del taüt.

🔴 Funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE
 

D'acord amb la magnitud del moment, el príncep Andreu tenia el vistiplau per a vestir uniforme militar, malgrat haver estat apartat de les tasques oficials de la família reial per presumptes casos d'abusos. També ho podrà lluir el dissabte el príncep Harry, net de la reina, en un tribut similar. La princesa Ana ha participat per primera vegada en la coneguda com a "vigília dels prínceps", una tradició que es va iniciar amb la mort en 1936 de Jorge V i que estava fins ara vetada a les dones. L'any 2002, quan va morir la regna mare, Carles, Andreu i Eduard van estar acompanyats en la vigília pel seu cosí el vescomte David Linley, mentre que Ana va quedar apartada.

15 minuts a Westminster

La comitiva real en la qual viatjaven el rei i els seus germans ha sortit a les 19:30 hores (hora local) des del palau de Buckingham amb direcció Westminster. Només quinze minuts més tard han arribat vestits d'uniforme militar per honrar el fèretre de la seva mare durant aproximadament 15 minuts. La cerimònia recorda a la celebrada aquest dilluns a la Catedral de Sant Giles a Edimburg, on els fills de la reina ja van velar el seu cos. Aquella va ser la primera ocasió en la qual una dona participava en una vigilia tradicional, fins al moment reservada exclusivament als homes de la Família Reial. Els nets d'Elisabet II, inclòs el príncep Guillem príncep de Gal·les i hereu a la corona, participaran aquest dissabte en una cerimònia similar.

El palau de Westminster acull el fèretre de la reina Elisabet des de la tarda de dimecres i ha provocat cues de fins a 16 quilòmetres. Les autoritats britàniques van haver d'aturar aquest divendres les cues durant gairebé 6 hores perquè ja s'havia arribat a les 14 hores pels últims que s'havien sumat. La cua va reobrir a la tarda, però les autoritats han advertit que durant el cap de setmana l'espera pot arribar fins a les 24 hores i que aquells que passin la nit a la intempèrie s'enfrontaran a baixes temperatures. A l'interior de Westminster Hall, la majestuosa avantsala de la Cambra dels Comuns i la Cambra dels Lords del Parlament britànic, dia i nit s'ha mantingut un ininterromput corrent de persones que s'inclinen en passar enfront del fèretre de la sobirana. 

Última visita de Carles III

El rei Carles III va concloure aquest divendres amb una gira per les quatre nacions del Regne Unit que ha fet durant aquesta setmana per centrar-se ja si en el funeral d'Estat a Elisabet II que se celebrarà el pròxim dilluns i en el qual assistiran centenars de personalitats. Després d'haver rebut condolences aquesta setmana en els parlaments autònoms d'Escòcia i Irlanda del Nord, a més dels actes en els quals ha participat en Anglaterra, el sobirà es va dirigir aquest divendres al Senedd, a Cardiff. Fent gala dels coneixements que va adquirir quan als 21 anys va estudiar un trimestre en la Universitat d'Aberyshtwyth, el monarca britànic va pronunciar davant els parlamentaris un discurs bilingüe, en el qual va alternar l'anglès i el gal·lès. "Gal·les tenia un lloc especial reservat en el seu cor. Com la meva benvolguda mare abans que jo, sé que tots nosaltres compartim un amor especial per aquesta terra", va dir el rei, que ja va oferir un discurs en totes dues llengües quan es va inaugurar la cambra autònoma, en 1999.