Dia de contrastos a Londres. La moderna City contrastava aquest dissabte sis de maig amb l'antiguitat de la immensa quantitat d'elements que han envoltat la coronació de Carles III i Camil·la. Carrosses, corones centenàries i trons que daten del segle XVIII, són algunes de les indumentàries que aquest dissabte han servit per coronar el fill d'Elisabet II com a nou rei de Regne Unit. La cerimònia de coronació ha durat més de dues hores, des de la sortida del rei Carles III i la reina Camil·la de Buckingham Palace, fins que ha acabat l'acte a l'abadia de Westminster i de tornada a palau per saludar al poble com a nou rei. En aquest multitudinari acte, possiblement el més rellevant que ha viscut la ciutat de Londres des de la coronació d'Elisabet II, han acudit centenars de personalitats d'arreu del món; primers ministres, famílies reials, aristòcrates anglesos i líders polítics del Regne Unit i la Commonwealth. Entre els assistents, el Rei Felip VI i Letícia, amb un polèmic vestit. També el príncep Enric sense la seva esposa, Meghan Markle, qui s'ha quedat als Estats Units amb els fills.

🔴 Coronació del rei Carles III a Anglaterra, DIRECTE | Última hora i on veure la cerimònia

La llarga cerimònia, no més llarga que els 74 anys d'espera de Carles per arribar al tron, ha començat a les 11:20 hores d'aquest dissabte amb la sortida de Carles i Camil·la del palau de Buckingham, escoltats per una descomunal guàrdia a cavall i a peu que els ha acompanyat durant tot el recorregut. Els reis s'han desplaçat amb la carrossa Diamond Jubilee fins a l'abadia de Westminster, on els esperava la comitiva reial i tots els convidats. Durant el trajecte, de Buckingham a Westminster passant per l'avinguda The Mall i plaça de Trafalgar, els esperaven milers d'espectadors en graderies distribuïdes al llarg de tot el recorregut. En la seva arribada a l'abadia hi ha hagut una escena una mica confusa. Durant uns minuts Carles i Camil·la no baixaven de la carrossa, mentre els convidats esperaven pacientment dins l'església, fins que finalment i acompanyats d'un bon grapat d'ajudants, han entrat a la magnificent abadia de Westminster per donar el tret de sortida a la coronació.

El carruatge en direcció a l'abadia de Westminster / Foto: Europa Press

L'acte de coronació de Carles III i Camil·la: 8 passos i més d'hora i mitja

La cerimònia ha tingut diverses fases. Primer el rei Carles III ha estat presentat al poble per l'arquebisbe de Canterbury. Seguidament, ha fet el jurament, amb to solemne i sobre l'evangeli, a respectar la llei i l'Església durant el seu regnat. El moment més important de la cerimònia ha estat quan l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby, ha col·locat sobre el cap de Carles III la corona de Sant Eduard, del segle XVII. Després de col·locar-li la corona, l'arquebisbe ha cridat "Déu salvi al Rei", seguit d'una melodia de trompetes. Assegut en el tron de roure de Sant Eduard, considerat el moble més antic del Regne Unit i col·locat sobre un mosaic medieval, Carles III ha estat coronat després de rebre les diferents insígnies reials, que simbolitzen les responsabilitats com el cap d'Estat britànic fins al dia de la seva mort.

Durant la cerimònia, el monarca també ha rebut l'orbe del sobirà, que simbolitza el món; el ceptre amb creu, que representa el món cristià; i el ceptre del colom, símbol del paper espiritual del monarca. Vestint una capa daurada, el cap de l'església d'Anglaterra li ha lliurat al rei el guant blanc del poder. La corona de Sant Eduard, feta en or i decorada amb robins, ametistes i safirs, entre altres pedres precioses, ha estat col·locada sobre el cap del monarca per l'arquebisbe de Canterbury. Aquesta serà l'única vegada en la seva vida que el monarca portarà la corona, de més de 2 quilograms de pes.

Abans de la coronació, Carles III ha estat ungit amb oli consagrat per l'arquebisbe, el ritu religiós més solemne de la litúrgia de la coronació, que requereix que el monarca estigui temporalment ocult al públic. El sobirà ha quedat tapat per un panell de tela brodada amb àngels i un arbre amb 56 fulles que representen a cadascun dels països de la Mancomunitat Britànica de Nacions, beneïda a la Capella Reial del Palau de St. James fa una setmana.

La coronació de Carles III / Foto: Europa Press

Tornada a Buckingham i espectacle aeri

Després de la tediosa cerimònia a l'abadia de Westminster, els nous reis del Regne Unit han desfet el recorregut que han fet aquest matí, de tornada a palau per saludar al poble. En una carrossa daurada de més de 250 anys d'antiguitat, Carles III i Camil·la han arribat a Buckingham de nou encapçalant una desfilada de centenars de guàrdies, i també acompanyats per la carrossa dels hereus, des d'on el príncep Guillem i Kate Middleton saludaven al poble.

Corones al cap i capa ben posada. Així han sortit el rei Carles III i la reina Camil·la al balcó de Buckingham Palace un cop coronats nou reis del Regne Unit. A banda i banda dels nous líders de la Commonwealth han sortit també els fills i nets, gairebé tota la família reial. Carles III, gairebé somrient, cosa que no ha fet en tota la cerimònia, on s'ha mostrat seriós i gairebé incòmode. Mentrestant, un espectacle aeri i una demostració de força de l'exèrcit. Helicòpters i avions militars han anat passant mentre milers de soldats esperaven en formació als jardins del Palau. Un dia històric i una cerimònia per la història que s'ha tancat amb aquesta imatge dels nous reis del Regne Unit al balcó de Buckingham Palace.