El coronavirus sempre s'acaba obrint pas. Les autoritats nord-coreanes han detectat el primer cas de covid-19 a Corea del Nord, dos anys després de l'inici de la pandèmia. S'ha declarat "l'emergència màxima" perquè la situació és preocupant, tant pel fet que òmicron ha demostrat ser prou contagiosa i per la inexistent taxa de vacunació en el país. És a dir, ni s'ha administrat cap vacuna ni existeix un pla d'inoculació. L'agència de notícies nord-coreana KCNA ha informat d'una "bretxa" en el sistema de prevenció epidèmic, que el país ha "defensat amb fermesa durant dos anys i tres mesos des del febrer del 2020". De fet, davant la preocupació que genera un possible brot de covid, l'exèrcit nord-coreà ha respost amb un aparent gest de força: tres míssils cap al mar del Japó, qualificats de balístics i de curt abast. És la tercera prova d'aquesta mena en l'última setmana i a setzena en el 2022.
El passat 8 de maig es van prendre mostres a persones amb febre que pertanyien a "una organització a la capital", mentre que aquest dijous les autoritats han detectat que les mostres coincideixen amb la variant òmicron BA.2 (o sigil·losa). És a dir, la soca que s'ha estès per tot el planeta des de finals del 2021. Més enllà d'aquesta informació, els mitjans nord-coreans no han oferit més detalls concrets ni han esmentat possibles rutes de contagi. Fins ara, el règim autoritari de Kim Jong-un no havia confirmat cap positiu de covid-19.
La capital, confinada
Però l'administració nord-coreana s'ha vist obligada a admetre els primers casos de coronavirus, després que mitjans especialitzats com el nord-americà NK News hagin afirmat que el passat 10 de maig es va decretar sobtadament un confinament a Pyongyang (la capital). Davant d'això, el Ministeri d'Unificació de Corea del Sud ha explicat a Efe que la seva postura implica cooperar "a escala humanitària en tot moment" en matèria sanitària amb el nord i els seus residents. Per la seva banda, el politburó del Partit dels Treballadors nord-coreà ha celebrat aquest dijous una reunió presidida pel líder, Kim Jong-Un, per activar un "sistema de prevenció epidèmica d'emergència màxima". Kim, amb mascareta, ha instat "totes les ciutats i comtats del país a confinar completament les seves àrees" per evitar nous contagis. A més, ha subratllat la necessitat que el sistema sanitari realitzi tests intensius i reforci l'observació, els tractaments mèdics i la desinfecció, motiu pel qual es mobilitzaran subministraments sanitaris "reservats fins ara per a una situació d'emergència".
Corea del Nord manté des del 2020 un sistema molt estricte que inclou impedir que ningú entri al país, reforçar tanques frontereres, disparar contra tothom qui s'apropi a la línia divisòria i desinfectar les importacions que obté de la Xina. Els trens de mercaderies que circulen entre la Xina i Corea del Nord ja van quedar detinguts durant bona part del 2020 i del 2021 per ordre de Pyongyang, i ara han tornat a quedar en suspens per por de l'increment de casos en el gegant asiàtic. En mig de tot això, el règim va reportar un cas de covid el juliol del 2020 en un "desertor retornat", però finalment va comunicar a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que els resultats del test "no eren concloents".
Sense vacunes
La situació és preocupant perquè és l'únic país del món que no ha reportat cap vacunació a l'OMS, juntament amb Eritrea. El règim autoritari s'ha negat a acceptar dos enviaments de vacunes fabricades per AstraZeneca i Sinovac mitjançant el mecanisme COVAX, aparentment per la negativa al fet que personal estranger entri en el país per ajudar a preparar les cadenes de fred necessàries per distribuir i emmagatzemar vacunes. Aquestes preparacions són un requisit que imposava COVAX per entregar gairebé cinc milions de dosis, que Pyongyang va acabar rebutjant. Alguns experts també assenyalen que Corea del Nord va rebutjar les vacunes per no dependre de cap actor extern, ja que el país fa de l'autosuficiència la seva màxima. També, que la vacuna que tracta de desenvolupar procedeixi o bé "d'enginyeria inversa" practicada sobre mostres obtingudes de la Xina i Rússia o d'informació recollida en atacs informàtics sobre laboratoris. En qualsevol cas, la manca d'immunització i els estrictes controls que pugui activar el règim preocupen pels efectes que puguin tenir sobre la població nord-coreana a escala sanitària, psicològica, econòmica i alimentària.
El politburó ha dit que s'haurien de minimitzar "les inconveniències i el patiment que la gent patiria sota una situació de tancament contundent", però el missatge planteja dubtes davant la capacitat de contagi d'òmicron i el cost que tindria una estratègia com la "covid zero" xinesa en un país sense recursos logístics. Cal recordar que Corea del Nord acaba d'obrir la seva principal finestra anual de sembra d'arròs i que ha admès passar penúries alimentàries durant la pandèmia lligades al tancament fronterer, les sequeres i els tifons. A la vegada, l'escassetat d'unitats de cures intensives o equipament mèdic i una capacitat de testatge també escassa (fins al març s'han testat només 64.000 persones, un 0,5% de la població) podrien provocar una catàstrofe sanitària si el virus avança sense fre.