Després de 14 anys d'estira-i-arrossa judicial i cinc en una presó d'alta seguretat, el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, és un home lliure gràcies a un acord amb la Fiscalia dels Estats Units (EUA). Justament, quan Assange esgotava les seves opcions per evitar l'extradició als EUA, la seva defensa i les autoritats estatunidenques han arribat a un acord que pot posar punt final a un dels casos de filtracions de documents estatunidencs més mediàtics i influents de les últimes dècades. Vist per uns com un lluitador per la llibertat de premsa i per altres com una amenaça per a la seguretat nacional, qui és i que ha fet Julian Assange?
Julian Assange, l'australià que va sacsejar els EUA
L'any 1972 a Townsville (Queensland, Austràlia) va néixer Julian Assange, qui des de molt jove va mostrar un gran interès pels ordinadors. Va aprendre de pressa i a principis dels anys 90, un jove Julian s'establia com un dels pirates informàtics més experimentats d'Austràlia. Tot i tenir topades amb la justícia en aquella dècada, el compromís d'Assange amb el hackeig com a eina per poder defensar la llibertat d'informació i de premsa era inqüestionable. En aquesta línia, l'any 2006 va fundar WikiLeaks, una organització enfocada a publicar, material filtrat i, a través de la qual, va acabar en el punt de mira dels Estats Units.
Què va filtrar WikiLeaks?
Si bé WikiLeaks va publicar alguns documents que van despertar certa atenció des de la seva fundació, no va ser fins al 2010 que l'entitat i Assange van saltar a la fama mundial. WikiLeaks va publicar una sèrie de filtracions de Chelsea Manning, una antiga soldada de l'exèrcit estatunidenc. Entre els arxius hi havia un vídeo d'un atac amb helicòpter Apache el 2007 per part de les forces nord-americanes a Bagdad que va matar 11 persones, inclosos dos periodistes de Reuters. Les imatges van indignar el món i van qüestionar la seguretat dels Estats Units i les accions del seu exèrcit en territoris sobirans. Des d'aleshores, Assange no ha deixat d'estar en el punt de mira de totes les administracions estatunidenques, demòcrates o republicanes.
Julian Assange's extradition is being sought for revelations including the #CollateralMurder gunning down of civilians, including children and 2 Reuters journalists by the US in #Iraq for which they tried to evade accountability #FreeAssangeNOW pic.twitter.com/DX0tgHjeiA
— WikiLeaks (@wikileaks) December 13, 2021
Com va acabar a presó?
Mentre que les autoritats dels Estats Units ràpidament van detenir i condemnar Chelsea Manning, que va acabar amb la pena commutada, Assange va seguir lliure fins que a finals del 2010 es va emetre una ordre de detenció contra ell per dues denúncies d'agressió sexual a Suècia. El fundador de WikiLeaks va negar les acusacions i va assenyalar que tot plegat era una estratègia per extradir-lo per les filtracions que havia publicat. Va ser aleshores quan Assange va començar una de les èpoques de la seva vida més dura: el seu temps a l'ambaixada de l'Equador.
Quan la justícia britànica va considerar que se'l podia extradir per les acusacions de Suècia, Assange es va tancar a l'ambaixada de l'Equador on se li va concedir asil polític. Allà va romandre gairebé set anys, durant els quals les seves relacions amb el govern equatorià es van fer cada cop més hostils pel suposat mal comportament d'Assange. El 2017, les autoritats sueques van retirar els seus càrrecs contra Assange, però la seva ordre de detenció del Regne Unit per saltar-se la fiança encara continuava. El 2019 l'Equador va retirar el seu asil i va permetre que la policia britànica entrés a l'ambaixada per arrestar-lo. Després de la seva sortida de l'ambaixada, Assange va ser detingut en nom dels EUA que havien demanat la seva extradició. Els EUA volien que s'enfrontés a 18 càrrecs i el van acusar d'encoratjar i ajudar Manning a robar els fitxers militars. A l'espera que la justícia britànica acceptés extradir-lo, Assange ha passat cinc anys en una presó d'alta seguretat al Regne Unit.
A quin acord ha arribat?
Els darrers cinc anys, Assange ha estat en una presó d'alta seguretat, amb un règim molt restringit de llibertat i sense opció a sortir sota fiança, ja que les autoritats britàniques van considerar que hi havia un alt risc de fuga. Assange, la seva esposa, Stella Assange, i la seva defensa fa anys que batallaven als tribunals britànics per evitar l'extradició als Estats Units. Sostenien que ser extradit i jutjat allà era un risc per a la vida del fundador de WikiLeaks. Malgrat això, les vies per esquivar l'extradició s'estaven esgotant i, en l'últim moment, Assange i els Estats Units han arribat a un acord.
L'acord deslliura a Assange dels 18 delictes per presumpte espionatge dels quals se'l volia acusar els Estats Units, els quals li suposarien més de 100 anys de presó. A canvi, Assange ha accedit a declarar-se culpable d'un càrrec de conspiració per obtenir i difondre il·legalment informació de defensa nacional classificada. De fet, s'espera que la condemna per aquest càrrec sigui de cinc anys i es puguin commutar pels temps que ha passat entre reixes al Regne Unit. L'acord amb els EUA fa que sigui un home lliure i li permet viatjar a la seva Austràlia natal, tot i que requereix que comparegui davant les autoritats estatunidenques el pròxim dimecres. La compareixença tindrà lloc en un tribunal de les Illes Mariannes, a causa de l'oposició d'Assange a viatjar al territori continental estatunidenc.