La segona onada de coronavirus ha impactat de ple a Europa. També a Suècia, on els ingressos hospitalaris han augmentat significativament en un país que sempre ha tingut una política contrària als confinaments. "Considerem que la situació és extremament greu", explicava el director de serveis de salut i atenció mèdica d'Estocolm, Björn Eriksson, en una entrevista a l'emissora estatal SVT que recull el diari britànic The Guardian. "Segurament, més persones necessitaran atenció hospitalària els pròxims dies".
De fet, tal com recull el rotatiu, els hospitals suecs estan tractant uns 1.004 pacients per Covid-19, segons la mateixa SVT, un augment del 60% respecte a la setmana anterior. Les dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties suggereixen que podria ser l'augment més ràpid d'Europa en pocs dies.
Segons recull el diari britànic, les noves infeccions també augmenten ràpidament. En els últims set dies s'han registrat més de 4.000 casos, mentre que a principis d'octubre n'hi havia uns 500. Així, l'epidemiòleg del país, Anders Tegnell —el Fernando Simón suec— explicava aquesta setmana que el nombre de casos havia mostrat un "augment significatiu respecte a la setmana passada". Tot i aquestes paraules, el primer ministre, Stefan Löfven, detallava dimecres que "la infecció s'està propagant ràpidament" i que "el nombre de persones que requereixen una entrada a l'UCI s'ha més que duplicat".
Què proposa el govern per controlar la infecció?
Aquest dimecres, el govern ha anunciat la prohibició de la venda d'alcohol en bars i restaurants i també discoteques després de les 10 de la nit, des del 20 de novembre fins a finals de febrer.
Mentre alguns països han optat per tancar bars i restaurants o instaurar tocs de queda, Suècia ha preferit mantenir obertes les instal·lacions durant la pandèmia i encara no recomana l'ús de mascareta fora dels hospitals.
On queda la immunitat de grup?
Tegnell sempre ha negat que l'objectiu de tot plegat fos una immunitat col·lectiva però sí la intenció d'alentir prou el virus perquè els centres de salut puguin fer-hi front. Malgrat tot, també ha dit que s'esperava que la segona onada de Suècia registrés menys casos que els països que han optat per un confinament pel suposat nivell d'immunitat aconseguit amb la manca de confinaments.
Però les coses no estan anant com s'esperaven. Tal com recull The Guardian amb dades de l'agència estatal de notícies TT, els estudis realitzats suggereixen que la immunitat a Estocolm és significativament més baixa que el que va predir l'agència nacional de salut. El 20% de les proves van ser positives en comparació amb el 16% o el 8,4% de les setmanes anteriors.