El rei d'Anglaterra, Carles III, ha mostrat al llarg de la seva vida un especial interès per la preservació de la natura i en els darrers anys ha abanderat iniciatives mediambientals i ha defensat públicament la necessitat de protegir el planeta per oferir un futur millor a les generacions vinents. L'ascens al tron no ha esborrat la seva voluntat en aquest àmbit, i aquest divendres ha celebrat al palau de Buckingham una recepció per a empreses relacionades amb la biodiversitat, ministres de diversos governs i representants indígenes per trobar solucions per a la protecció de la biodiversitat. En concret, s'ha parlat sobre com implementar el Marc Mundial de la Diversitat Biològica, l'acord històric al qual van arribar 200 països el passat mes de desembre en la quinzena Conferència de les Nacions Unides sobre Diversitat Biològica, en el qual es van comprometre a protegir i conservar almenys el 30 % de la superfície terrestre i marina abans del 2030.
La recepció va comptar amb la presència de la secretària d'Estat del Regne Unit per a Medi ambient, Alimentació i Afers Rurals, Thérèse Coffey, que va explicar que la reunió tenia com a objectiu trobar finançament privat per poder complir els objectius del Marc Mundial de la Diversitat Biològica. Per aquest motiu, després de la recepció es va celebrar una reunió a Lancaster House en la qual van participar membres del govern del Regne Unit i empresaris per tancar acords.
Marc Palahí, un destacat expert en canvi climàtic
Entre les persones convidades a la recepció hi havia el català Marc Palahí, doctor en Ciències Forestals i un expert destacat en canvi climàtic i boscos, que considera que tenen un paper essencial en el desenvolupament de l'economia circular. Palahí resideix a Finlàndia, on des de l'any 2015 és director de l'Institut Forestal Europeu, una plataforma que combina política i ciència i que treballa per "connectar el coneixement amb l'acció en la ciència, les polítiques i l'empresa". Alhora, és president de l'Aliança Bioeconòmica Circular, que té com a objectiu "accelerar la transició a una bioeconomia circular que sigui climàticament neutral, inclusiva i prosperi en harmonia amb la natura".
Va ser precisament el llavors príncep Carles d'Edimburg, qui va establir aquesta aliança el 2020, com a part de la Iniciativa de Mercats Sostenibles, que Carles III va impulsar el mateix any al Fòrum Econòmic Mundial, i que busca "construir un esforç global coordinat que permeti al sector privat accelerar la transició a un futur sostenible". La d'aquest divendres, doncs, no ha estat la primera trobada entre Carles III i Palahí, que comparteixen la visió que invertir en la natura és la millor garantia per al futur del planeta i de l'economia. Tot i que no s'han fet públics els acords als quals van arribar les empreses i el govern del Regne Unit aquest divendres, és d'esperar que Palahí continuï col·laborant amb el cap de la monarquia britànica en la consecució d'un planeta més sostenible.