Des de l'esclat de la invasió russa a Ucraïna, Catalunya ha acollit quasi 19.000 refugiats, que escapen de l'horror de la guerra. La Creu Roja ha publicat que 18.175 ucraïnesos han rebut els seus serveis per aconseguir allotjament i a través de les assemblees territorials, gairebé 6.000 persones han trobat refugi arreu dels municipis de Catalunya. Mentre Vladímir Putin contínua amb les seves promeses de reduir els seus atacs sobre Kíiv, Ucraïna es va buidant de persones que fugen per l'horror de la guerra cap a països veïns o altres de més llunyans on viu part de la seva família o amics que ja havien emigrat anys abans. Fa dies, es va poder saber que es va superar la barrera dels quatre milions de persones refugiades, majoritàriament dones, nens i persones grans, segons les estadístiques que actualitza diàriament l'Agència de l'ONU per als Refugiats (ACNUR).
L'organització ja va predir a l'inici de la invasió russa que s'assoliria aquesta xifra, convertint-se en l'èxode més gran a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial: gairebé un de cada deu ucraïnesos ha deixat el seu país en tot just un mes. Més de la meitat d'aquests refugiats van arribar a la veïna Polònia, que acull uns 2,3 milions d'ucraïnesos, mentre que al voltant de 600.000 es troben a Romania, on milers d'ells van passar abans per Moldàvia. Polònia, a més, s'ha convertit en una estació de pas per a aquelles persones que travessen la frontera entre els dos països i donis d'allà viatgen fins al seu destí.
Davant de la gran afluència de refugiats feia Ucraïna en les últimes hores, la Comissió Europea ha insistit en les últimes hores en la necessitat que els 27 "incentivin" que els refugiats ucraïnesos surtin de Polònia per anar feia altres estats membre, amb la intenció d'evitar el col·lapse dels sistemes dels territoris fronterers. L'eurocomissària d'Assumptes Interns, Ylva Johansson, ha afirmat que la capacitat dels sistemes d'aquests països és un tema urgent i que el repte consisteix a "convèncer" les persones que fugen del conflicte perquè es dirigeixin a diferents països, també el Regne Unit, els Estats Units i el Canadà.
La Fira de Barcelona, desbordada
Refugiats ucraïnesos van denunciar el col·lapse de Fira de Barcelona, alhora que han demanat a les institucions "un esforç" per agilitzar els tràmits d'acollida. Ho van fer en una nova concentració contra la invasió russa celebrada aquest diumenge al migdia a plaça Catalunya, on la Guàrdia Urbana ha comptat unes 300 persones. En la mobilització, l'activista Ostap Petruschak es van dirigir als mitjans de comunicació per explicar que cal "coordinar-ho tot de forma més eficient". Tot i que va reconèixer que s'està fent un "esforç sobrehumà" per gestionar l'acollida de refugiats, ha assegurat que altres països com Polònia estan rebent moltes més persones i "ho estan solucionant molt bé".
En ser preguntat per les dificultats per demanar cita per tramitar la protecció temporal a Fira Barcelona, Petrushchak va criticar que la gent ha d'esperar tres i quatre hores perquè els responguin el telèfon perquè està totalment "col·lapsat". A més, va lamentar que es dona hora per "molt més endavant". Davant d'això, va fer una crida a l'ajuntament i als governs català i espanyol a treballar per agilitzar-ho. Per la seva banda, ara fa un mes que la comunitat ucraïnesa es va començar a mobilitzar contra la invasió Russa. L’activista i portaveu del col·lectiu ha fet un "balanç positiu" d’aquestes setmanes i ha afirmat que "la resposta de la societat catalana ha estat molt àmplia". "Notem que la gent està amb nosaltres", ha conclòs tot afegint que encara "no s’ha fet prou a escala política". "La Unió Europea pot fer més per acabar amb aquest conflicte molt més aviat", ha reflexionat