Catorze persones s'han ofegat a Àustria, Polònia i Romania i quatre més estan desaparegudes a la República Txeca mentre la tempesta Boris continua colpejant Europa central i oriental, provocant pluges torrencials i inundacions que han obligat a evacuar milers de persones de casa seva. Grans extensions d'Àustria, la República Txeca, Hongria, Romania i Eslovàquia s'han vist assotades per forts vents i pluges inusualment intenses des de dijous.

El vicecanceller d'Àustria, Werner Kogler, va dir diumenge que un bomber hauria mort mentre lluitava contra les inundacions a Àustria, mentre les autoritats van declarar la província, que envolta la capital, Viena, zona de desastre.

Nevades al setembre

En algunes zones del Tirol va caure fins a un metre de neu, una situació excepcional per a mitjan setembre, quan la setmana passada es van assolir temperatures de fins a 30 °C. Els serveis ferroviaris es van suspendre a l'est del país diumenge al matí i diverses línies de metro van ser tancades a Viena. I és que, en aquest context, el riu Wien amenaçava de desbordar-se, segons l'agència de notícies APA.

Els serveis d'emergència van fer prop de 5.000 intervencions durant la nit a Àustria, on les inundacions van deixar atrapats molts residents a casa seva. Els bombers han intervingut unes 150 vegades a Viena des de divendres per netejar les carreteres bloquejades pels enderrocs de la tempesta i bombar aigua dels soterranis, segons han informat els mitjans locals.

Polònia, castigada per les inundacions

El primer ministre polonès, Donald Tusk, va informar que una persona s'havia ofegat a la regió de Kłodzko. Tusk estava viatjant pel sud-oest del país, la zona més afectada per les inundacions. Unes 1.600 persones van ser evacuades a Kłodzko i les autoritats poloneses han avisat a l'exèrcit per donar suport als bombers. "La situació és molt dramàtica", ha dit Tusk diumenge després d'una reunió a Kłodzko, que va quedar parcialment sota l'aigua quan el riu local va pujar fins a 6,7 ​​metres diumenge al matí, molt per sobre del nivell d'alarma de 2,4 metres, abans de retrocedir lleugerament. Això va superar el rècord establert durant les fortes inundacions del 1997, que van danyar parcialment la ciutat i hi van morir 56 persones.

Dissabte, les autoritats poloneses van tancar el pas fronterer de Gołkowice amb la República Txeca després que un riu es desbordés, a més de tancar diverses carreteres i aturar els trens a la línia que uneix les ciutats de Prudnik i Nysa.

Budapest: el Danubi avisa

A Budapest, les autoritats van elevar les previsions que el nivell del Danubi augmentarà a la segona meitat d'aquesta setmana a més de 8,5 m, acostant-se al rècord de 8,91 m registrat el 2013, mentre que les pluges van continuar a Hongria, Eslovàquia i Àustria. "Segons les previsions, una de les inundacions més grans dels últims anys s'acosta a Budapest, però estem preparats per afrontar-la", ha dit l'alcalde de Budapest, Gergely Karácsony.

Mentrestant, la policia de la República Txeca va informar que quatre persones estaven desaparegudes diumenge. Tres es trobaven en un cotxe que va ser arrossegat per un riu a la ciutat nord-oriental de Lipová-lázne, mentre que un altre home estava desaparegut després de ser arrossegat per les inundacions al sud-est.

En un missatge a X, la policia txeca va instar la població a parar esment als advertiments d'evacuació i ha afegit: "La policia i els bombers saben el que estan fent i per què ho estan fent. La situació està canviant ràpidament i no podem estar a tot arreu immediatament. En uns moments, l'única manera de sortir podria ser en helicòpter”. En els últims dos dies, sis persones han mort a causa de les inundacions al sud-est de Romania. A la regió més afectada, Galati, al sud-est, 5.000 vivendes van resultar danyades.

El president de Romania, Klaus Iohannis, ha afirmat: “Ens enfrontem novament als efectes del canvi climàtic, cada vegada més presents al continent europeu, amb conseqüències dramàtiques”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!