A punt de complir-se els 4 mesos de guerra a Gaza, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ja ha vist que els plans no li estan sortint com volia. Després de la seva gestió en la guerra contra Hamàs amb la voluntat d'"aniquilar" i tornar els ostatges a casa, la població no està contenta i les famílies dels segrestats encara menys. El suport públic a Netanyahu ha disminuït constantment a mesura que avança i s'allarga la guerra d'Israel a Gaza.

Les noves enquestes d'opinió pública mostren que el 23% dels enquestats vol que es mantingui al poder, mentre que el 41% li agradaria que l'exministre de Defensa i membre del gabinet de guerra Benny Gantz ocupés el seu lloc. Sigui com sigui, les coses no pinten especialment bé per a Netanyahu que veu que ha de fer alguna cosa per capgirar aquests últims sondejos. 

Indicis de genocidi

A més de la guerra, Israel ha de fer front ara a la decisió del Tribunal Internacional de Justícia de les Nacions Unides. Que va exposar la setmana passada que veu “indicis” de genocidi d'Israel a Gaza, però demana més "informació" per prendre una decisió definitiva després de les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica. Així, exigeix "prendre les mesures possibles" per "prevenir" el genocidi a Gaza. 

L'estat israelià, va assegurar, també haurà d'"adoptar mesures immediates i efectives per permetre la prestació de serveis bàsics i assistència humanitària que es necessiten amb urgència per abordar les condicions de vida adverses que enfronten els palestins a la franja de Gaza". Ja va quedar clar que les decisions d'aquest tribunal són vinculants legalment per a Israel, encara que la CIJ té pocs mitjans per fer-les complir.

Les audiències sobre la indicació de mesures cautelars es van celebrar l'11 i el 12 de gener. Aleshores, Sud-àfrica va assegurar que els "actes genocides" dels quals acusava Israel "no són marginals, i estan incorporats a la política estatal" de Tel-Aviv, i ha assenyalat com a prova el "llenguatge de deshumanització sistemàtica" usat per alts càrrecs israelians per qualificar als palestins de Gaza d'“animals humans”.

Netanyahu no vol aturar la guerra

Després de la reunió a París, els EUA i Qatar es van mostrar optimistes sobre les possibilitats que s'assoleixi un acord. Encara que Israel ja ha destacat que "el camí per a un acord és llarg", i ha lamentat que hi hagués "aspectes inacceptables" en la proposta, en referència a l'exigència de la retirada total de les seves tropes i posar fi a la guerra.

El govern israelià, doncs, no està disposat a parar la guerra, malgrat la creixent pressió de les famílies dels segrestats perquè negociï un acord a qualsevol preu per a l'alliberament dels 132 ostatges que queden dins de la Franja, dels quals es creu que uns 28 estarien morts. "El món ha de pressionar l'ocupació perquè aturi aquestes matances i crims de guerra, inclosa la política de tortures a què està exposat el nostre poble a les zones de Cisjordània, les execucions i els arrestos", ha dit Ismail Haniyeh, líder de Hamàs, en el seu comunicat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!