Centenars de milers de persones s’han manifestat aquest dissabte al barri de Maltepe, a Istanbul, en protesta contra la detenció d’Ekrem Imamoglu, el líder opositor a qui tant tem el president turc, Recep Tayyip Erdogan. El mandatari ha ordenat l’arrest de l’actual alcalde de la capital de Turquia sota l’acusació de delictes de corrupció, una decisió titllada de procés polític infundat per l’oposició. La històrica mobilització ha estat organitzada pel Partit Republicà del Poble (CHP), liderat pel mateix Imamoglu, i ha sigut secundada per altres formacions minoritàries com el Partit de la Llibertat i la Solidaritat (SOL) o les Forces Obreres per la Pau i la Democràcia d'Istanbul, coalició en què participa el Partit Popular per la Igualtat i la Democràcia (DEM).

Les imatges distribuïdes pels mitjans de comunicació turcs mostren una protesta d’una dimensió enorme. "No hi ha salvació individual. O tots o cap!" o "Justícia, llei, justícia!", han estat algunes de les consignes corejades per la multitud, segons recull el diari local Birgün a la seva edició digital. Imamoglu ha seguit la manifestació des de la presó de Silivri i el seu partit ha difós un discurs seu d’una manera estranya i innovadora. S’ha generat una intervenció en vídeo amb intel·ligència artificial a partir del text escrit pel candidat presidencial des de la seva cel·la. "La joventut està dient a Recep Tayyip Erdogan que respecti els ciutadans i no atempti contra la voluntat de la gent, però Erdogan ignora aquestes veus", deia la versió digital d’Imamoglu en les imatges. "Volen sotmetre el nostre poble. No ho aconseguiran. No ho aconseguiran!", ha etzibat.

Durant el discurs en vídeo, Imamoglu també ha fet referència a les acusacions que pesen sobre ell: "No he comès cap delicte. No lamento el que he fet com a alcalde, sinó que estic orgullós. He superat 48 investigacions administratives i 51 investigacions personals". "Soc el batlle d'un municipi que ha estat investigat 1.300 vegades per institucions estatals en sis anys i ha estat absolt en totes", ha afegit. "La separació s'ha acabat. La nació està unida contra l'opressor i contra l'opressió. La nació està unida en la voluntat d'acabar amb aquesta foscor", ha dit. "Compliré el deure que m'ha donat la nació en qualsevol circumstància, a costa de la meva vida".

Segons Özgür Özel, president del CHP, més de 2,2 milions de persones han omplert el barri de Maltepe amb pancartes amb lemes com “defensem junts Istanbul” i altres consignes com “espatlla amb espatlla contra el feixisme”. L’esposa d’Imamoglu també ha participat en la protesta, així com la seva mare, les quals han promès des del faristol que "tot anirà molt bé".

Dilek Imamoglu, esposa de l'alcalde d'Istanbul Ekrem Imamoglu / EFE
Dilek Imamoglu, esposa de l'alcalde d'Istanbul, Ekrem Imamoglu / EFE

Al voltant de les 13 hores a Istanbul ja s’havien congregat al voltant de 200.000 persones a la gran esplanada de Maltepe i el flux de gent arribant no s’ha aturat durant un llarg període de temps. "El metro estava tan ple que ni podíem baixar a la parada correcta i hem hagut de continuar fins a la següent per després tornar caminant. El 90% són joves", ha declarat a EFE Hassan Yildirim, participant en la manifestació. "Això és un riu humà. Mai he vist una cosa així a la meva vida", ha afegit l’empresari turc de 65 anys.

Les acusacions a Imamoglu

Imamoglu, de 54 anys i alcalde de la principal ciutat del país des del 2019, va ser detingut el 23 de març passat acusat de corrupció, suborns i manipulació de licitacions municipals i també de vincles amb organització terrorista, en referència a la guerrilla kurda. El batlle ha negat ambdues acusacions, assegurant que es basen en testimonis la identitat dels quals la Fiscalia manté en secret. Per al líder opositor es tracta d'una instrumentalització de la Justícia per impedir-lo que pugui plantar cara a Erdogan en els comicis del 2028. A més, més sospites: la Universitat d'Istanbul, en la que Imamoglu es va llicenciar en Administració d'Empreses el 1994, ha anul·lat el seu diploma al·legant irregularitats en la seva admissió el 1990, la qual cosa truncaria la seva candidatura presidencial, ja que tenir formació universitària és un requisit obligatori per ser president.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!