Les escarpades i vermelloses muntanyes de l’Atles, amb el seu pic més alt per sobre dels 4.000 metres, configuren un dels paisatges més espectaculars del Marroc. Un dels seus poblats berbers, Ighid, va ser divendres nit l’epicentre del terratrèmol més fort mai enregistrat a la història del Marroc, que amb una magnitud de 6,8 sobre l’escala de Richter ha deixat fins ara més de 2.000 morts en un compte que no para de créixer. En un dels primers pobles de l’Alt Atles, Tahannaout, a 30 quilòmetres de Marràqueix, totes les famílies que hi viuen, unes 90, havien abandonat les seves cases. “Estarem al carrer fins que el govern ens doni instruccions”, deia el Saïd, un dels que s’asseia a la vall davant del poblat elevat i sota el sol dur de la tarda.
Per les carreteres de l’Atles, desfilava comitiva oficial de cotxes fins a l’hospital de la província, així com destacaments militars que portaven ajuda als poblats afectats. Les carreteres, amb risc d’esllavissada i enmig de noves rèpliques, dificultaven l’accés als pobles més elevats i afectats. La província d’Al Houz, amb 1.293 morts, va ser la més afectada, mentre que hi va haver 452 morts a la província de Taroudant, 191 a la província de Chichaoua, 41 a Ouarzazate i 15 morts a la prefectura de Marràqueix.
El rei Mohammed VI, gairebé un dia després del sisme i des de París, va emetre un comunicat oficial decretant tres dies de dol. Va anunciar també ajudes econòmiques als poblats afectats i que a partir d’ara tot es construirà a prova de terratrèmols, així com es repararan les cases malmeses. Entre les runes d’aquestes edificacions rudimentàries, algunes d'adob i fetes pels avis dels berbers de la muntanya, mentrestant, les famílies esperaven instruccions governamentals sense en principi signe d’indignació evident amb les autoritats.
El rei també ha anunciat que reforçarà els mitjans de salvament i els equips de recerca, així com millorar la distribució d’aigua potable i el restabliment dels serveis públics, així com el repartiment de tendes de campanya als milers de marroquins que dormen al ras a la regió. Per altra banda, el banc nacional marroquí també posarà en marxa la rebuda i repartiment d’ajuts, al mateix temps que diversos governs internacionals, entre ells l’espanyol, han anunciat que enviaran ajuda i destacaments per ajudar en labors de rescat i reconstrucció.
El terratrèmol des de Marràqueix
Els ciutadans de Marràqueix i turistes han hagut d’encaixar a primera hora del matí d'aquest dissabte 9 de setembre l’impacte que suposa haver viscut el terratrèmol més fort des que es tenen registre al Marroc, que ja ha deixat més de 2.000 víctimes mortals. Amb magnitud 6,8 i epicentre a 60 quilòmetres de la ciutat, el sisme ha deixat també destrosses a la Medina, el laberíntic centre històric de la ciutat. “Estem en col·lapse, suposo que hauríem de tornar, no sé si té sentit visitar la ciutat així”, deia la Natascha, una noia argentina resident a Espanya que havia arribat a Marràqueix poques hores abans. La Mireia, amiga amb qui viatja, relata la tremolor dins l’hotel on s’allotja “com si l’edifici fos de paper”. “Al principi rèiem, pensàvem que era gent fent festa”, descriu la Natascha. Tot just acabaven d’arribar a la ciutat. Tenen el bitllet el pròxim divendres i encara debaten si intentar tornar abans.