Milers de tractors han bloquejat aquest dijous al matí el barri europeu a Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors. Segons la policia de Brussel·les almenys 1.300 tractors i centenars d'agricultors s'han concentrat prop de la cimera de líders europeus. Arribats de França, Alemanya, Espanya i Itàlia, els manifestants, han cremat pneumàtics i han enderrocat una estàtua a la plaça de Luxemburg, just davant del Parlament Europeu. Des de fa setmanes creixen les protestes dels agricultors arreu d'Europa pels costos de producció i el temor que les polítiques climàtiques de la UE repercuteixin en el sector.

La ira dels agricultors belgues, que van començar a protagonitzar conats de protesta divendres passat i van iniciar les seves accions diumenge volen intensificar-la aquest dijous a Brussel·les per mostrar el malestar del sector als líders europeus. Els representants de les associacions agràries de diferents països, inclosa l'espanyola ASAJA, participaran en una concentració al barri europeu aquest migdia per explicar les raons del malestar del camp. "ASAJA s'uneix a la veu del sector agrari per protestar per la injusta i difícil situació que assola al camp europeu", va indicar l'associació en un comunicat la vigília que explicava que també hi haurà representants d'associacions d'Itàlia i Portugal.

La cimera europea no té previst abordar el malestar dels agricultors

No està previst que els motius del descontentament dels agricultors, que ha generat protestes en els últims mesos en més d'una quinzena d'estats membres, incloses Alemanya i França, s'abordin formalment a la cimera europea d'avui. No obstant això, el president francès, Emmanuel Macron, va dir fa uns dies que vol parlar de l'assumpte durant la seva estada a Brussel·les. Macron va assenyalar que plantejarà a la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, una sèrie de canvis en la política agrària, en particular sobre les regles de guaret i l'entrada de productes ucraïnesos, per afrontar la crisi que afronta el seu govern amb les protestes del sector.

Precisament aquest dimecres la Comissió Europea va proposar d'estendre per un altre any els avantatges comercials que concedeix a Ucraïna per donar suport a la seva economia davant de la invasió de Rússia, però va introduir salvaguardes en cas que un o més països vegin afectats els seus mercats agrícoles. També, la Comissió Europea va plantejar ahir derogar durant tot l'any 2024 la norma que obliga els agricultors a mantenir part de les seves terres cultivables en guaret, una mesura que reclamaven els manifestants que protesten en diversos estats membres.