La pròxima cimera del G20 tindrà lloc aquest dissabte 9 i diumenge 10 de setembre a l'Índia. El context és complex. El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, han manifestat que no assistiran a la cimera, però que hi enviaran a algú altre. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tampoc hi assistirà perquè ha donat positiu per coronavirus. Tot plegat, deixa un panorama complex. La cimera del G20 es produeix després de la cimera dels BRICS que va tenir lloc fa només unes setmanes i que va acabar amb la benvinguda de nous membres

🤝 Què s'amaga darrere la cimera del G20: serà més important que els BRICS?
 

🙃 Més baixes al G20: ni Vladímir Putin, ni Xi Jinping
 

L'objectiu de la cimera anual del G20 no és altre que coordinar les polítiques de l'economia mundial. I en aquest sentit, l'Índia vol aprofitar el seu paper. Nova Delhi inclou en l'ordre del dia el canvi climàtic, el desenvolupament econòmic i el deute en països de renda baixa. També la inflació impulsada per la guerra de Rússia a Ucraïna, encara que l'Índia s'ha evitat pronunciar contra el conflicte pels interessos que té amb Rússia. Si els membres aconsegueixen arribar a un consens, es podrà escriure una declaració oficial conjunta. 

L'Índia marca múscul amb la cimera del G20

Durant tot l'any, s'han pogut veure cartells anunciant la cimera del G20 arreu del país. També acompanyats de la cara del primer ministre, Narendra Modi. El missatge que el mateix govern ha volgut deixar clar és que el país ha arribat a l'escenari mundial. I és que prèvia a la cimera del G20, s'han celebrat unes 200 reunions en més de 50 ciutats amb ioga, espectacles culturals i menús especialment seleccionats. Durant mesos, hi ha hagut una cobertura aclaparadora en els mitjans indis de la cimera, també exposant assumptes de política exterior. 

La capital s'ha preparat i decorat per a l'ocasió. Una bona rentada de cara, banderes i flors. I tal com assenyala la BBC, també s'han posat murs de tela sobre barris marginals per ocultar-los. El govern ha decretat tres dies de festa, ha tancat escoles, oficines i s'han cancel·lat vols i trens. 

Tot preparat per a la cimera del G20 a l'Índia / Efe

La intenció de l'Índia és posar el focus d'atenció en qüestions que no divideixin, com per exemple, la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, des que el país va assumir la presidència ha procurat centrar el focus en qüestions que afecten de manera important als països en vies de desenvolupament, la transformació digital i l'augment de la inflació. 

La cimera, doncs, arriba en un moment on l'anomenat 'sud global' ha aconseguit destacar i fer-se un lloc. Ser un actor crucial dins de l'ordre internacional. I en aquest sentit, el govern de Modi vol fer notar la importància de l'Índia. 

Un G20 marcat per la polèmica i un possible canvi de nom

Modi ho volia tenir tot absolutament controlat abans de la cimera, però en les últimes hores s'ha sabut la intenció de l'Índia de canviar de nom i passar-se a dir Bharat. Aquest canvi podria aprovar-se en una sessió especial del Parlament que se celebrarà d'aquí a dues setmanes i on ja està previst que Bharat tingui llum verda. De la mateixa manera que Holanda ja és Països Baixos, el que fins ara era Índia ja serà per a tots Bharat.

❓ L'Índia busca canviar de nom: com es dirà?
 

Tot plegat s'ha sabut per una invitació a un sopar per a dirigents que ha atiat les especulacions sobre un possible canvi del nom oficial de l'Índia. Al text, s'utilitza 'Bharat', l'altre terme reconegut a la Constitució per referir-se al país asiàtic. "La presidenta de Bharat sol·licita el plaer de la seva companyia", es llegia a la invitació emesa dimarts per la dirigent, Droupadi Murmu, per al sopar oficial que tindrà lloc dissabte. I a partir d'aquí, la notícia ha esclatat.

La intenció del govern de Modi és fer servir a la cimera del G20 el nou nom per començar a acostumar el món al nom del país. De fet, aquest dimarts passat es va enviar una invitació formal a tots els convidats a aquest esdeveniment amb el canvi de nom ja inclòs. La denominació podria semblar nova, però no ho és. Bharat és la paraula hindi, davant de l'Índia, terme usat pels anglesos quan es van apoderar d'aquestes terres. És a dir, el canvi de nom o la restitució oficial d'aquell que utilitza el poble és un intent per deslligar-se del passat colonial.

El primer ministre indi, Narendra Modi, en un cartell de la cimera del G20 / Efe

Sense reunió entre Joe Biden i Xi Jinping

La confirmació oficial per part de la Xina que el president Xi Jinping no serà a Nova Delhi atura les possibilitats que es produís a la capital índia, una reunió entre aquest i el seu homòleg nord-americà, Joe Biden. Diumenge passat, Biden va declarar a mitjans del seu país que seria "decebedor" que Xi no anés a la capital índia, després d'uns mesos marcats per desacords entre les dues potències, com l'incident amb el globus xinès que va sobrevolar els Estats Units o les tensions per Taiwan. Dit i fet. 

I és que darrerament s'han fet intents per acostar posicions. Diversos alts funcionaris nord-americans han visitat el país asiàtic, entre ells el secretari d'Estat, Antony Blinken, i les de Comerç i el Tresor, Gina Reimondo i Janet Yellen, cosa que s'ha vist com un acostament entre Washington i Pequín. Un acostament, però, no prou potent. Xi ha sortit del seu país dues vegades des de començament d'any: una, per visitar el març passat Moscou, on es va reunir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i la segona, per anar a la recent cimera del grup BRICS. Un fet que podria donar pistes d'un possible canvi de prioritats de Pequín o potser només una manera de restar importància a la cimera que tot just se celebra en un país competidor: l'Índia. 

 

 

Imatge principal: el primer ministre indi, Narendra Modi, durant la cimera de l'ASEAN / Efe