Setmana important per a l'OTAN. L'Aliança celebra a Madrid aquest dimecres 29 i dijous 30 de juny una cimera, amb l'assistència de 40 líders internacionals i 5.000 assistents que seran protegits per 10.000 agents de les forces de seguretat. Això provocarà talls i complicacions per als ciutadans. Circular per Madrid serà complicat. Malgrat tot, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ja ha dit que aquesta cita suposarà una "transformació" de l'Aliança.

Què es discutirà a la cimera de l'OTAN a Madrid?

La cimera és la resposta a la invasió russa d'Ucraïna. La guerra marcarà l'agenda, però, no serà l'únic tema que hi ha sobre la taula. El missatge que es vol enviar és que l'OTAN està preparada per respondre i defensar-se. Entre els temes que els 40 líders assistents hauran de parlar, també hi haurà el possible increment militar. La conclusió, segons sembla, es plasmarà a la Postura de defensa i dissuasió. La clau serà saber si es passa de la formació de grups de combat a brigades i a duplicar el nombre de soldats. A més de tenir més efectius, també es donaria més autonomia a les divisions i les dotaria d'armes més sofisticades. Una tercera corrent voldria, fins i tot, elevar-ho de categoria a divisió al comandament de generals. Això podria fer comptar amb 15.000 integrants cada una. Paral·lelament, també entrarà als debats l'ús de l'energia i bloqueig d'exportacions de gra com a arma de guerra. Segons assenyalen diversos mitjans, entre ells la SER, també caurà sobre la taula la possibilitat d'obrir una negociació amb Putin cedint territori ocupat. 

Augment de les forces d'alta disponibilitat

Aquest mateix dilluns ha sortit a la llum també que els líders de l'OTAN esperen acordar a la cimera un increment de les forces d'alta disponibilitat a "més de 300.000". Així ho ha explicat Jens Stoltenberg, en una roda de premsa prèvia a la reunió. A més, també ha afegit que els caps d'Estat i de Govern de l'Aliança decidiran reforçar alguns dels batallons desplegats a països de l'est d'Europa pel que fa a brigades. "A Madrid, transformarem la Força de Resposta de l'OTAN. I augmentarem el nombre de les nostres forces d'alta disponibilitat fins a superar àmpliament els 300.000 efectius”, ha exposat Stoltenberg.

L'OTAN aprovarà un marc estratègic

La cimera de l'OTAN també aprovarà un document que establirà estratègies de l'Aliança per a la pròxima dècada, sense deixar de reivindicar la línia de "dissuasió i defensa" fundacional, tal com es pot llegir en l'agenda de la cimera. L'annexió russa de Crimea, l'any 2014, va canviar el panorama. L'any 2017, l'Aliança va desplegar per primera vegada tropes als països de l'Est. Això vol dir que va enviar grups de combat a Polònia, Estònia, Letònia i Lituània. 

La Xina, nou protagonista de la cimera

La Xina apareixerà per primera vegada en el document estratègic com a estat d'"importància estratègica" per a l'Aliança, l'estat que ocupava abans de l'inici de la guerra Rússia. En aquest document es deixarà per escrit com cal tractar el país asiàtic durant els pròxims 10 anys i quina serà la relació entre l'Aliança i la Xina. 

 

Imatge principal: cartell publicitari de la cimera de l'OTAN als afores del pavelló d'IFEMA de Madrid aquest dilluns / Foto: Efe