La capital d'Indonèsia, Jakarta, és la ciutat més contaminada del món, segons un nou estudi; i el president del país podria demostrar-ho amb la seva tos. Els ministres del país han confirmat que el president Joko Widodo hauria estat batallant contra una tos durant setmanes. I això podria estar relacionat, diuen, amb la contaminació de l'aire de la ciutat, on viuen 10 milions de persones.
Així ho destaca la CNN que diu que la notícia arriba just després que l'empresa IQAir publiqués dades que mostraven que la qualitat de l'aire de Jakarta s'havia deteriorat en les últimes setmanes fins a convertir-se en la pitjor del món.
La tos del president de Jakarta Joko Widodo
"El president Joko Widodo ha demanat que hi hagi passos concrets (per abordar la contaminació de l'aire) d'aquí a una setmana. Ha estat tossint durant gairebé dues setmanes i va dir que mai no havia estat així", destacava la ministra de Turisme i Economia Creativa d'Indonèsia, Sandiaga Uno, després d'una reunió parlamentària entre ministres a Jakarta aquest dilluns.
Un va dir que els metges encara estaven diagnosticant la causa de la tos de Widodo, però va afegir que podria estar relacionat amb l'empitjorament de la qualitat de l'aire, va informar CNN Indonèsia. L'endemà, el ministre de Salut, Budi Gunadi Sadikin, també va assenyalar que el president estava lluitant contra la tos i va dir que el seu ministeri estava intensificant les proves a la població general per veure si hi havia hagut un augment de malalties pulmonars i respiratòries com l'asma en àrees altament contaminades.
“Estem monitorant la situació”, explicava Budi als periodistes. "Tots els informes sobre l'impacte de la contaminació de l'aire a la salut pública es coordinaran amb els ministeris i agències oficials corresponents per a la seva avaluació".
Traslladar la capital a 1.200 quilòmetres
El 2019 el govern d'Indonèsia va decidir que la capital, Jakarta, era un cas perdut i que calia començar un nou projecte d'uns 29.000 milions d'euros per traslladar la capitalitat a una nova ciutat situada a més de 1.200 quilòmetres de distància, a l'illa de Borneo. La industrialització hauria provocat també una superpoblació. Segons dades del Banc Mundial, en l'última dècada han arribat més de set milions de persones. Per tant, els recursos naturals de la ciutat s'estan esgotant. I això ha provocat que la ciutat s'estigui enfonsant.
I és que la ciutat està sobre un territori humit, tal com recorda El Confidencial en un article. Hi ha reserves d'aigua al subsol, com a resultat, no la converteixen en la millor superfície per construir-hi. Aquest fet fa que la ciutat sigui més vulnerable davant les catàstrofes com inundacions, tsunamis i tempestes.
Imatge principal: Jakarta, Indonèsia / Efe