El president rus, Vladímir Putin, ha volgut encetar un nou capítol com a president amb una visita a la Xina. L'objectiu, a banda dels possibles acords, és enviar un missatge que ell i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, són més amics que mai. Tots dos líders han exhibit aquest dijous a Pequín els seus consensos sobre assumptes globals com els conflictes d'Ucraïna i Gaza, la multipolaritat i el comerç, marcant distància amb les postures occidentals.

La segona visita a la Xina de Putin en menys d'un any -i la primera sortida a l'estranger després d'iniciar el seu cinquè mandat- es produeix després que la setmana passada Xi viatgés per primera vegada en un lustre a Europa, on el líder xinès en va rebre de noves pressions perquè convenci el seu homòleg rus d'aturar la seva agressió a Ucraïna.

"Solució política" per a Ucraïna i per a Gaza

Després d'una reunió entre ambdós, hi ha hagut unes declaracions. Xi ha assegurat que les dues parts estan "d'acord que una solució política a la 'crisi' a Ucraïna és la direcció correcta'" i ha insistit punt per punt la postura que ha mantingut Pequín en els últims anys, demanant "respecte per a la integritat territorial de tots els països", però també per a les "legítimes preocupacions de seguretat de totes les parts", en referència a Rússia, constata Efe. En aquest sentit, no sembla que Xi hagi pressionat Putin per posar fi a la guerra d'Ucraïna durant la reunió. Cal tenir en compte que, aquesta reunió, s'ha produït després que els EUA anunciessin aquest dimecres una partida addicional d'uns 1.837 milions d'euros per ajudar a Ucraïna. 

Per altra banda, la Xina i Rússia coincideixen amb Occident pel que fa a la solució de la guerra a Gaza. Xi ha declarat que les dues parts consideren "extremadament urgent" trobar una sortida per a la situació a Palestina i que donen suport a la 'solució de dos estats' i la implementació de les resolucions de Nacions Unides sobre aquest conflicte. Així, els dos caps d'Estat han escenificat la coordinació dels seus països pel que fa a aquest tema en escenaris com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, on els seus representants han votat de manera similar les resolucions sobre això.

Èmfasi en la multipolaritat

Tant Xi com Putin han acordat "promoure la multipolaritat i la globalització" i coordinar-se en institucions com les Nacions Unides o el G20 per "conduir la gestió global en la direcció correcta", destaca Efe. El febrer del 2022, poc abans del començament de la guerra a Ucraïna, Xi i Putin van proclamar a Pequín una "amistat sense límits" i, des d'aleshores, han defensat que la seva relació "fa avançar la multipolarització del món", en contraposició a l'"hegemonisme" nord-americà, recull Efe.

Putin, per altra banda, ha celebrat l'expansió del comerç bilateral, que "està protegit de manera fiable contra la influència negativa de tercers països", segons ha dit en referència a les sancions occidentals contra el seu país, criticades els últims anys per Pequín per "no solucionar els problemes".

Cooperació energètica i vehicles elèctrics

El mandatari rus ha recalcat d'aquesta manera la cooperació energètica entre Pequín i Moscou. En aquest sentit, s'hauria parlat "a fons" durant la reunió, menciona Efe, una possible referència al gasoducte Power of Sibèria 2, dissenyat per connectar Rússia i la Xina a través de Mongòlia i que, si es completés, desviaria 50.000 milions de metres cúbics de gas natural per any al nord de la Xina. Després de superar l'Aràbia Saudita, Rússia és des del 2023 la principal font de petroli de la Xina, un comerç que constitueix una font d'ingressos important per al país eurasiàtic, les exportacions energètiques del qual s'han vist afectades per les sancions occidentals.

La Xina té problemes amb Europa i els Estats Units pels cotxes elèctrics. En aquest tema, el líder rus també ha defensat la col·laboració bilateral en aquest camp. A més, ha aprofitat per felicitar a la Xina, ja que té un "èxit clar i molt obvi". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!