La companyia d'Elon Musk, SpaceX, ha tornat a viure una matinada agredolça. La segona etapa de la nau Starship, el coet més gran i poderós del món, va explotar i es va perdre aquest dijous després d'un enlairament sense problemes des de la base de la companyia, SpaceX a Boca Chica, al sud de Texas en la frontera amb Mèxic. Abans de confirmar la pèrdua del coet, l'empresa d'Elon Musk ha detallat que durant la transmissió en directe que havia perdut contacte amb el coet, que havia d'amarar a l'oceà Índic. L'explosió es va produir vuit minuts i vint-i-nou segons després de l'enlairament, i les restes de la nau espacial han estat vists des de nombroses illes al mar Carib.
🚨BREAKING: HQ Footage of Starship debris breaking up over Turks and Caicos. Absolutely beautiful display! Stunning ✨ pic.twitter.com/2AfiX3Kvjn
— Autism Capital 🧩 (@AutismCapital) January 16, 2025
L'enlairament es va fer amb èxit, i fins i tot la primera etapa —Super Heavy— també va aconseguir tornar a la base i ser agafada, per segon cop, pels braços mecànics de Mechazilla. Tanmateix, el mòdul superior, Starship, va patir una fallada de telemetria i s'ha acabat desintegrant abans d'aconseguir l'òrbita. "La nau espacial Starship ha patit un desmuntatge ràpid i imprevist durant el seu ascens. Els equips continuaran revisant les dades de la prova de vol d'avui per a comprendre millor la causa arrel", ha assenyalat SpaceX al seu compte de X. Amb tot, han afegit que en una prova com aquesta, "l'èxit depèn del que aprenem, i el vol d'avui ens ajudarà a millorar la fiabilitat de la nau espacial Starship".
Starship experienced a rapid unscheduled disassembly during its ascent burn. Teams will continue to review data from today's flight test to better understand root cause.
— SpaceX (@SpaceX) January 16, 2025
With a test like this, success comes from what we learn, and today’s flight will help us improve Starship’s…
Els èxits de la missió
El coet havia estat millorat per a aquest setè vol de prova i la part que es va perdre portava per primera vegada càrrega a l'espai, en aquest cas una desena de rèpliques de satèl·lits d'internet Starlink. La nau extraviada havia de volar en una trajectòria suborbital durant aproximadament una hora, al cap de la qual tenia previst amarar a l'oceà Índic, tal com s'havia fet en les últimes proves. En aquests vols de prova inicials, la idea no és aconseguir l'òrbita sinó fer la volta al planeta i descendir per la cua per davant i propulsades per coets a l'oceà Índic.
El coet va enlairar-se aquest dijous a les 16:37 hora local, impulsat pel Super Heavy com estava previst després de diversos retards deguts a desfavorables condicions meteorològiques. Un dels moments claus ha estat quan el gegantesc coet s'ha tornat a acoblar a Mechazilla. Per segon cop, la maniobra s'ha completat amb èxit, un pas que situa SpaceX un pas més a prop del seu objectiu que és reutilitzar el propulsor en futures missions tripulades. Amb això, la companyia d'Elon Musk busca abaratir costos i preparar el terreny per a missions més grans, com portar humans a la Lluna, i fins i tot, a Mart.
SpaceX s'havia proposat en aquesta nova prova del Starship llançar una nau amb millores significatives, i intentar la primera prova de desplegament de càrrega útil, els Starlink. A més, buscava volar múltiples experiments de reentrada orientats a la captura i reutilització de naus, i llançar i retornar el propulsor Super Heavy a la base a Texas, com ho ha aconseguit. En la mateixa línia que la resta de proves, la primera etapa ha impulsat la superior fora de la densa atmosfera inferior abans de tornar de manera controlada.
Objectius no complerts
L'objectiu de la missió era per primer cop el desplegament de 10 rèpliques de satèl·lits Starlink i fer diferents experiments de reentrada, però finalment no s'ha pogut aconseguir. Així i tot, experts coincideixen que SpaceX aconseguirà avanços significatius gràcies a les dades recaptades en aquesta darrera prova de Starship. La filosofia de l'empresa és la d'analitzar els errors i dissenyar unes millores en un temps rècord. Elon Musk ha expressat el seu desig de fer almenys 25 volts de Starship durant el 2025, davant dels quatre realitzats el 2024. Tanmateix, per a dur a terme tots aquests viatges, necessita l'aprovació de l'Administració Federal d'Aviació (FAA), que manté l'atenció en els possibles problemes mediambientals i en la normativa de seguretat. Tanmateix, amb la imminent presa de possessió de Donald Trump, el dilluns 20 de gener, sembla que podria fer que aquest camí sigui més senzill.