Suècia ha estat, en certa manera, l'enveja d'Europa. El país va decidir no confinar la seva població pel coronavirus i seguir una estratègia diferent, la de confiar en la responsabilitat individual i la immunitat de grup, és a dir, deixar que el virus es propagui fins que la majoria de la població estigui immunitzada. 

Un estudi revela que només un 7,3% dels habitants d'Estocolm, la capital del país, haurien desenvolupat anticossos fins a finals d'abril. Fet que genera certa inquietud en relació a l'estratègia del país. L'estudi demostra que la taxa de mortalitat per càpita ha estat la més alta d'Europa durant set dies, fins el 19 de maig. 

Fa unes setmanes, es donaven a conèixer les primeres dades de l'estudi de seroprevalença que demostraven que un 7,1% dels barcelonins tenia anticossos davant el coronavirus. En total, un 5% de la població espanyola hauria superat el virus i, per tant, també tindria anticossos. Una dada que demostra, per altra banda, que el 95% de la població no en . L'estudi, que va començar el dia 27 d'abril, continua encara en marxa i aquestes són les úniques informacions que s'han sabut fins ara. 

L'epidemiòleg estatal de Suècia, Anders Tegnell, explicava a la premsa que la xifra d'anticossos era "una mica més baixa del que pensàvem". Tot i això, insistia en el fet que les dades eren de feia unes setmanes i que "ara creix una mica més del 20% a la capital" i que per tant, ja haurien passat el virus més persones. 

L'epidemiòleg suec Anders Tegnell / EFE

L'agència de Salut Pública havia dit, segons recull el diari britànic The Guardian, que esperava que el voltant del 25% de la població s'hagués infectat pel virus abans del dia 1 de maig. El que no saben, però, és si es van equivocar fent els càlculs o bé en el nombre de persones que s'han infectat però que no han desenvolupat anticossos. 

Dinamarca, Noruega i Finlàndia han aconseguit mantenir unes xifres molt baixes aplicant un confinament. Suècia es troba però entre els països amb un nombre de contagis més elevat per cada milió d'habitants.  

Segons recull el diari, Tegnell ha negat que la immunitat de grup fos un objectiu en sí, ja que la intenció és reduir la propagació del virus. Ara bé, també ha remarcat que els països que van imposar uns confinaments més estrictes podrien ser més vulnerables a una segona onada d'infeccions perquè un percentatge menor de les seves poblacions seria immune. 

Si observem el mapa, Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, unes de les primeres regions sanitàries en passar de fase, concentren una menor immunitat i es creu que només un 1,6% de la població hauria passat el virus. Així, Lleida és la segona província catalana amb més anticossos amb un 3,7%, seguida per Girona amb el 2,5%.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram