Sir Keir Starmer, líder dels laboristes, espera recuperar els votants pro-Brexit que van perdre el 2019. De fet, és el més ben posicionat per endur-se la victòria a les eleccions que celebra el Regne Unit aquest 4 de juliol. El partit conservador del primer ministre Rishi Sunak es podria emportar el pitjor resultat electoral dels seus 200 anys d'història. Hi ha diversos temes que preocupen a la societat britànica, entre els quals destaquen, per exemple, la immigració, la sanitat, l'economia o la relació amb la Unió Europea.
Així, pel que fa a la immigració, el partit d'Starmer, els laboristes,ue són favorits, han promès crear un nou Comando de Seguretat Fronterera, amb centenars d'oficials d'intel·ligència i policies, amb què esperen combatre les bandes criminals que operen de l'altra banda del canal. El líder laborista, Keir Starmer, ha criticat el model de Sunak, d'enviar a Rwanda els migrants que han creuat de manera irregular les aigües del canal, i ha promès posar fi al pla. El Comando treballarà a escala internacional i comptarà amb nous poders de naturalesa antiterrorista, per perseguir, desbaratar i arrestar els responsables d'aquest comerç, segons els laboristes. Alhora, Starmer espera assolir un nou acord de seguretat amb la Unió Europea (UE) per garantir l'accés a informació d'intel·ligència i permetre que la Policia britànica treballi amb els seus homòlegs europeus. Amb aquest pla, destaca també Efe, els laboristes esperen posar fi al mètode d'usar hotels per albergar els sol·licitants d'asil, cosa que suposarà un estalvi important de milions de lliures per al contribuent. Per altra banda, el Partit Conservador i actual primer ministre Rishi Sunak, en canvi, promet continuar amb el seu pla d'enviar a Rwanda els immigrants que han entrat per vies il·legals, per considerar que cal comptar amb un mecanisme dissuasiu per frenar els perillosos viatges a precàries embarcacions. Segons els tories, l'única manera d'aturar completament els vaixells és eliminar l'incentiu per entrar al Regne Unit.
El Brexit ha afectat l'economia, tal com destaca la BBC. Les xifres parlen per si soles: segons l'Oficina per a Responsabilitat Pressupostària (OBR, per les sigles en anglès), que pertany al ministeri de Finances, però que és independent, a causa del Brexit la productivitat de l'economia britànica serà a llarg termini un 4% menor que si hagués estat a la Unió Europea. I això, com no podria ser d'una altra manera, repercuteix a tots els àmbits. Tal com destaca el portal Euronews, només a Anglaterra hi ha més d'1,2 milions de famílies a la llista d'espera per a un habitatge social i molts no arriben a final de mes. A tots els racons del país hi ha la sensació generalitzada que els últims governs no han fet prou per esmorteir l'impacte de les crisis a les butxaques. En aquest sentit, Starmer vol potenciar també els habitatges socials, malgrat que Sunak, conscient del problema, també aposta per crear-ne més.
Com canviarà la relació amb la UE?
La relació entre l'economia i la UE també ha anat de bracet. Starmer apostaria per estrènyer llaços amb la Unió Europea, però sense parlar de tornar-hi: el Brexit com a tal no és un tema que doni vots, i el candidat laborista ho assumeix. "No ens tornarem a unir a la UE, no ens tornarem a unir al mercat únic ni a la unió duanera", va dir a l'inici de campanya. "No és el nostre pla", ha reiterat, assegurant, a més, que aquest camí portaria "confusió per als ciutadans". Ara bé, tal com destaca el 20 minutos, vol una bona relació amb Brussel·les. De fet, Starmer era partidari, en altres temps, d'un segon referèndum, tot i que ja ha abandonat aquesta idea. Sí que veuria amb bons ulls —al contrari que Sunak— la firma amb la UE d'un acord de seguretat, en un mapa marcat per la invasió russa d'Ucraïna. Però passar de les paraules als fets no sembla senzill, tal com avisen des de Político i recull el mateix portal.
Per altra banda, Rishi Sunak és un convençut i orgullós brexiter i manté que va ser una bona notícia. També sap, però, que ara no és un bon moment per estirar aquesta corda. En aquest sentit, ha intentat suavitzar molts xocs amb la UE, malgrat que el Regne Unit no s'ha desconnectat mai del tot de la Unió. Els tories assumeixen que no els ajuda gens una relació tirant amb Brussel·les, tot i que l'ala més dura continua manant en el partit.
La proximitat dels laboristes amb Israel
Hi ha un tema que podria fer trontollar els laboristes. El portal RTVE destaca que la guerra a Gaza no té una postura unànime entre els partits progressistes d'Occident. La carrera contra rellotge de Keir Starmer a Downing Street ha revelat les divisions internes del Partit Laborista britànic sobre el conflicte palestí. Els sondejos li auguren la victòria, possiblement amb majoria absoluta, mentre intenta, en aquesta recta final de campanya, rebaixar la seva inclinació per Israel davant de Palestina. Una enquesta de YouGov, realitzada entre el 29 de febrer i l'1 de març i que recull el mateix portal, conclou que només el 14% dels britànics creuen que Starmer ha gestionat bé la resposta del Partit Laborista respecte a la guerra a Gaza. Per contra, el 52% manifesta que ho ha fet malament. Han estat moltes les veus, dins i fora del seu partit, que l'han acusat de no haver tingut una reacció prou contundent contra la resposta bèl·lica de Benjamin Netanyahu. El descontentament per aquesta gestió és el que busca contrarestar de qualsevol manera possible. Segons destaca el mateix portal, busca rebaixar tensions i captar els vots de la comunitat musulmana. Són gairebé quatre milions, al voltant del 6,5% del cens, i la seva tendència de vot, històricament, ha estat laborista.