Donald Trump fa poc més d'un mes que va arribar oficialment a la Casa Blanca i en aquest temps ja ha tingut temps per capgirar el panorama internacional. Reticent a condemnar l'agressió del Kremlin en el tercer aniversari del brutal atac a Ucraïna, dilluns els Estats Units van triar nous companys de votació a les Nacions Unides, inclosos els vells enemics Rússia i Corea del Nord. El drama a la seu de l'ONU va reflectir millor la nova i profunda esquerda transatlàntica entre Trump i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, quan es van estrènyer les mans. Aquesta no va ser l'única juxtaposició discordant en un dia de drama diplomàtic que es va estendre des de Kíiv a Moscou, des de Londres a Washington i Nova York, mentre les potències globals competien per un lloc en aquest esquema global sacsejat per Trump. El gir del mandatari nord-americà cap a Putin i el seu allunyament d'Ucraïna han alterat velles aliances i han desencadenat una carrera entre els aliats i els adversaris dels Estats Units per donar forma a l'acord de pau que planeja concloure amb el líder rus.

Els líders mundials van a Kíiv

A l'aniversari de la invasió, els líders mundials van agafar el tren cap a Kíiv, en temps de guerra, per recolzar el president Volodímir Zelenski, que acabava de ser criticat per Trump. Entre ells hi havia el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, que es va poder compadir del seu amfitrió després que Trump l'insultés novament dilluns referint-se-li com el “governador” del suposat estat número 51. A Londres, el primer ministre britànic, Keir Starmer, que seguirà l'intent de Macron de redirigir Trump amb el seu viatge a la Casa Blanca dijous, va destacar que el G7 hauria d'assumir "més riscos" per perjudicar Rússia, alhora que va anunciar una nova sèrie de sancions. Però Trump vol que Rússia torni al club dels països rics. A Moscou, Putin va condemnar els líders europeus que, segons va suggerir, estaven massa a prop d'Ucraïna per ajudar a negociar la pau, mentre dispensava el tipus d'elogis que Trump rep amb entusiasme quan diu que el president està lliure d'aquestes “cadenes”.

liders mundials kiiv efe
Líders mundials visiten Kíiv per demostrar el seu suport, tres anys després de l'inici de la guerra / EFE

Darrere del teatre diplomàtic hi ha un tema comú: els líders saben que Trump està desesperat per un “acord” per reforçar la seva reputació i els preocupa que, en la recerca d'adulació política al seu país, el president nord-americà no estigui centrat en els detalls. "Això és el que faig. Faig tractes. La meva vida sencera són tractes. Això és tot el que sé, tractes. I sé quan algú ho vol fer i quan no", ha destacat Trump en una conferència de premsa amb Macron dilluns.

Un possible acord per explotar terres rares?

Si aconsegueix signar un acord amb Ucraïna per explotar les seves terres rares i minerals, crearà un futur salvavides econòmic per al país mentre es reconstrueix i forjarà una raó per la qual la seva administració i d'altres hi continuïn compromeses. En aquest sentit, ningú no pot dir que el president no està complint les promeses de “els Estats Units Primer” que van convèncer molts votants de donar-li un segon mandat. El nou enfocament brutalista de la seva administració cap a Europa ha donat resultats. França i la Gran Bretanya estan oferint enviar una força de “reassegurança” a Ucraïna després d'un acord de pau i sembla que els estats de l'OTAN finalment començaran a augmentar significativament la despesa en defensa.

Però Ucraïna —i, per descomptat, Gaza, la qual Trump vol convertir en la “Riviera de l'Orient Mitjà” vol convertir a la “Riviera de l'Orient Mitjà” després d'enviar els palestins a un altre lloc— no és un negoci immobiliari. La pacificació implica vides humanes i càlculs complexos, inclosa la qüestió existencial de si Ucraïna sobreviurà i què significaria una “victòria” de Putin per a la seguretat europea futura. En aquest sentit, no són 'negocis' que es puguin comparar amb els casinos, clubs de golf i gratacels que fins ara ha gestionat Trump.

macron trump efe
El president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, a la Casa Blanca / EFE

Macron planta cara a Trump

En aquest context, les preocupacions no afluixen, així com tampoc ho fa la tensió entre Trump i Macron, que ha quedat palpable en aquesta trobada de dilluns. Trump va mostrar el seu interès i comprensió aparentment limitats de com un acord de pau sense garanties de seguretat podria recompensar l'apropiació de territoris per part de Putin i establir les bases per a guerres futures. I, a més a més, es va queixar incessantment que la invasió mai no hauria passat si ell hagués estat al càrrec.

Durant la trobada entre els dos presidents, Macron ha interromput i corregit Trump. Aquest desacord, a la vista de tots, ha arribat amb motiu de l'ajuda que Europa ha enviat a Ucraïna. Trump ha esmentat novament que els Estats Units han gastat molt més per ajudar Ucraïna que Europa, una afirmació que ha estat qüestionada reiteradament. En concret, Trump assegura que “hem gastat més de 300.000 milions de dòlars i Europa ha gastat al voltant de 100.000 milions”. "És una diferència important i l'haurem d'igualar en algun moment", ha afirmat. Trump ha fet una afirmació similar durant la trobada amb Macron i la premsa al Despatx Oval de la Casa Blanca, on Macron el va interrompre agafant-lo del braç. "No. En realitat, per ser francs, hem finançat el 60% de tota la despesa i ha estat amb préstecs i garanties, com els Estats Units, i també hem aportat diners reals", ha argumentat.

A la roda de premsa posterior, Macron va alertar Trump sobre els perills de negociar amb Vladímir Putin, va oferir una força de pau europea a Ucraïna i va estar d'acord amb Trump en relació amb prendre un camí cap a la pau que primer transiti per un alto el foc "verificable". "Hi ha bones raons perquè el president Trump torni a interactuar amb el president Putin, però la meva experiència, la qual he compartit amb el president Trump, és que el 2014 els nostres predecessors van negociar un acord de pau amb Putin sense garanties, especialment sense garanties de seguretat. Putin va violar aquests punts", va explicar Macron.

trump macron roda de premsa efe
Trump i Macron atenen els periodistes / EFE

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!