Aquest dilluns, la política alemanya té una cita que definirà el seu futur. Els diputats del Bundestag, cambra baixa del Parlament, votaran la qüestió de confiança del canceller Olaf Scholz, qui s'ha quedat amb govern de coalició esmicolat. La possibilitat que el polític socialista (SPD) surti victoriós d'aquest repte són molt reduïdes i, en cas de perdre la confiança de la cambra, Alemanya s'aboca a unes eleccions anticipades. Aleshores, com i per què s'ha arribat a aquesta situació que deixa al país a un pas de les urnes? 

El passat mes de novembre, Scholz va informar sobre la ruptura de la coalició de Govern de socialdemòcrates, verds i liberals, després de destituir el ministre de Finances, el liberal Christian Lindner. Les discrepàncies internes entre els membres de la coalició han arribat al seu límit amb la proposta de Lindner per reactivar l'economia. El liberal proposava eliminar regulacions per a la protecció del canvi climàtic, retallades fiscals per a les empreses i la reducció de subvencions i ajudes socials. Tot plegat, eren línies vermelles pels socialistes i els verds. 

És en aquest context que Scholz es va decidir a demanar una qüestió de confiança davant el Bundestag i, en cas de no superar-la, es podrien celebrar eleccions anticipades. Tanmateix, que diuen els números? El canceller només pot comptar amb els vots a favor del seu SPD, que suma 207 escons, i els dels diputats dels Verds, que en tenen 117. Es dona per fet que Scholz no comptarà amb els 367 diputats que li permetrien salvar amb èxit la moció de confiança, ja que els liberals no es perfilen com possibles aliats després que fes fora el seu ministre de Finances.

Quan podrien ser les eleccions?

En cas de perdre la confiança de la cambra, Scholz plantejarà al president del país, Frank-Walter Steinmeier, la dissolució del Bundestag, per la qual cosa el cap d'Estat té un marge de 21 dies. Segons van informar mitjans locals fa unes setmanes, el Partit Socialdemòcrata i el principal partit de l'oposició, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), haurien pactat que la data dels comicis sigui el 23 de febrer de 2025

Un possible avançament electoral no jugaria a favor de l'SPD segons avancen les primeres enquestes alemanyes, ja que els socialistes continuarien mantenint un 15% de la intenció de vot. És a dir, tornarien a ser dependents d'altres formacions si pretén governar. El gran beneficiat de la fi de la coalició és la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que aconseguiria un 19,5 % (+1,5 %). 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!