L'Administració de Joe Biden ha autoritzat que Ucraïna ataqui Rússia amb armament estatunidenc de llarg abast. Es tracta d'una decisió sense precedent, que respon a l'augment de la pressió militar russa amb el suport nord-coreà i l'aproximació d'una nova era de Donald Trump, contrària als interessos de Kíiv. Washington s'havia negat anteriorment a permetre aquest tipus d'atacs amb míssils ATACMS fabricats als Estats Units perquè temia que escalarien la guerra. Tanmateix, ara han donat llum verda a l'exèrcit ucraïnès, una decisió que obre moltes incògnites i fa presagiar conseqüències, dins i fora d'Ucraïna. 

Quina mena de míssils s'han autoritzat i quin efecte tindran al camp de batalla?

Les armes autoritzades són míssils supersònics guiats anomenats ATACMS, que poden transportar caps convencionals o de dispersió, i tenen un abast d'uns 300 quilòmetres. Per ara, la Casa Blanca ha autoritzat el seu ús només a la regió de Kursk, una de les més castigades pels darrers atacs russos. 

Amb aquest armament de llarg abast, Ucraïna pot colpejar objectius dins de les fronteres russes. Ucraïna pot utilitzar l'ATACMS per defensar-se de l'assalt, apuntant a posicions russes, com ara bases militars, infraestructures i emmagatzematge de municions, segons assenyala la BBC. Tanmateix, la mateixa cadena britànica apunta que el subministrament dels míssils probablement no serà suficient per capgirar el rumb de la guerra. L'equip militar rus, com ara avions, ja s'ha traslladat a aeròdroms més a l'interior de Rússia en previsió d'aquesta decisió.

Si bé la decisió de Washington no té per què canviar radicalment la situació de la guerra a Ucraïna, sí que genera un precedent. La decisió de l'Administració Biden obre la porta a altres governs a fer el mateix. El més probable és que el Regne Unit i França segueixen els passos estatunidencs i donin permís a Ucraïna per utilitzar míssils Storm Shadow a Rússia, uns míssils de creuer de llarg abast. 

Primera resposta de Rússia

El Kremlin ha acusat els Estats Units tirar "llenya al foc". "És evident que l'Administració sortint als EUA té intenció de continuar tirant llenya al foc i continuar provocant una escalada de la tensió al voltant d'aquest conflicte", ha afirmat Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin. 

Ha subratllat que si es confirma que Occident ha donat llum verda a Kíiv això significarà "qualitativament una nova fase de tensió i una nova situació respecte a la implicació dels EUA" a la contesa. "Putin ja ho va explicar amb meridiana claredat. Aquests atacs no els efectua Ucraïna, sinó els països que donen l'autorització", ha sentenciat. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!