La calor de l'estiu és intensa. En algunes parts més que altres. Especialment, si es combina amb la humitat, que es torna més palpable any rere any. Però a la ciutat més calorosa dels Estats Units, plena de ciment, el sol cau sobre un desert completament sec. Phoenix bat rècords tant en temperatures com en nombre de morts i està aprenent a base de patacades que la calor que hi fa és greu. Viure a la zona de Phoenix s'ha tornat mortal per la combustió de combustibles fòssils que eleva les temperatures a nivells perillosos. Les temperatures són entre 5 i 6 graus més altes a Phoenix, i els morts per calor s'ha quadruplicat, passant des del 2016 amb 154 fins a la fita de l'any passat a 645, segons apunta la CNN.
Els forenses, tal com destaca el mateix portal, han confirmat prop de 40 morts per calor des de començament de l'any i han posat sota investigació més de 400 més abans de finals de juliol, cosa que genera temors que aquest any podria ser encara més mortal. Phoenix s'ha convertit en un experiment d'adaptació en temps real, mentre que els socorristes, els treballadors de la salut i els planificadors urbans s'esforcen per mantenir la ciutat habitable. "Compren màquines de gel més grans", diu el cap de bombers de Phoenix, Robert McDade, als encarregats d'emergències que truquen a la recerca d'assessorament des de tot el món.
McDade està ajudant a reescriure el manual sobre com salvar les persones de la mort per calor. "Algunes coses continuen sent iguals, fins i tot qui són els més vulnerables: contràriament a la creença que els nens són els més adaptables entre nosaltres, els joves estan particularment en risc, igual que els ancians". McDade va recordar un nen de 10 anys que va morir recentment a causa de la calor durant una caminada, i té massa exemples d'altres que han mort perquè no tenen aire condicionat a casa. “Tenim molts treballadors que es dediquen a la jardineria i la construcció”, ha destacat. “Estan treballant a l'aire lliure. Hem d'arribar-hi”. “I després, per descomptat, tenim els que no tenen llar”.
Cada minut que passem amb una temperatura corporal superior als 38,8 graus “està cuinant el cervell i els òrgans comencen a deixar de funcionar”, hauria detallat el cap de bombers a la CNN. Fins ara, a les víctimes d'un cop de calor no se'ls aplicava gel fins que no arribaven a l'hospital. Ja no és així. Ara, totes les ambulàncies i camions de bombers de la flota de la ciutat estan equipats amb bosses per a cadàvers plenes de gel. Quan algú és víctima d'un cop de calor, els serveis d'emergència el submergeixen a les bosses de gel per iniciar el refredament immediatament, una estratègia que ha demostrat funcionar en esports i membres de l'exèrcit.
Què s'està fent per lluitar contra la calor?
La governadora d'Arizona, Katie Hobbs, ha anat més enllà amb una ordre executiva que va impulsar la conversió de 18 contenidors d'enviament en centres de refrigeració mòbils alimentats amb energia solar. Altres estan treballant per alterar el mateix medi ambient per reflectir la radiació solar cap a l'espai i evitar que els voltants sòlids (paviment, edificis, voreres) s'escalfin tant que puguin causar cremades de tercer grau.
Jennifer Vanos, professora associada a l'Escola de Sostenibilitat de la Universitat Estatal d'Arizona, destaca que sostres blancs reflectants són estàndard a la majoria dels edificis comercials, s'han creat més de 193 quilòmetres de “paviment fresc” amb un segellador que reflecteix prou llum solar per reduir les temperatures de la superfície fins a 8 graus. A més, també s'ha posat en marxa un programa de “marquesines per a nens” que prioritza la plantació d'arbres al voltant de les escoles i els patis de jocs.
Un estudi de la Universitat Estatal d'Arizona de 2021 titulat “50 graus d'ombra” va descobrir que els arbres frondosos no autòctons sobre grava i “cànons urbans” i galeries ben disposats comporten cert alleugeriment i temperatures una mica més baixes, però aquests requereixen temps per créixer i construir-se. Mentrestant, els que estan a primera línia es concentren a salvar vides amb una bossa per a cadàvers plena de gel. Acabarà passant el mateix a Barcelona?