Comença la pugna pel poder a l'SNP. Els militants de l'Scottish National Party voten a partir d'aquest dilluns qui rellevarà Nicola Sturgeon al capdavant del partit i el govern del país. El procés de les primàries s'enceta en el moment en el qual els membres rebin les paperetes per correu electrònic a partir d'aquest migdia, i acabarà d'aquí a dues setmanes, el 27 de març. Aquell mateix dia es donarà a conèixer el nom del pròxim primer o primera ministra. D'acord amb les normes, els 100.000 afiliats hauran votar a un, dos o tres candidats, un sistema dissenyat per a evitar una campanya que divideixi al partit i que els candidats cortegin també als simpatitzants dels seus rivals. Si un dels candidats rep més de la meitat de les primeres opcions, serà triat automàticament. Si no, el tercer en preferències serà eliminat i se sumaran les segones opcions. El procés es repeteix fins que un dels tres tingui més de la meitat dels vots. No obstant això, el nou líder del partit haurà de convèncer als diputats de l'SNP i els seus aliats dels Verds per poder continuar al capdavant del Govern escocès.

Els candidats a rellevar Nicola Sturgeon

Els tres candidats que han aconseguit els suports necessaris han format part del govern escocès, i són el conseller de Salut, Humza Yousaf, la consellera de Finances, Kate Forbes, i l'exsecretària de seguretat comunitària, Ash Regan. Sturgeon, que governa des de 2014, va anunciar la seva dimissió el passat 15 de febrer. Més recentment, la política independentista ha rebutjat acusacions que el seu partit està dividit per "una guerra civil", en al·lusió als retrets entre els candidats a succeir-la.  Aquestes són les polítiques que han defensat cada un d'ells en la campanya per liderar l'SNP. L'última enquesta de Ipsos per a Channel 4 News situa a Forbes amb vuit punts d'avantatge sobre Yousaf, encara que es tracta d'una enquesta entre la població en general, quan es limita als votants de l'SNP en les darreres eleccions, és Yousaf qui se situa al capdavant, encara que només per un punt. Fins i tot aquesta última dada podria ser enganyosa, ja que els votants de l'SNP no coincideixen amb els afiliats del partit, així que les sensacions reals són encara tota una incògnita. De fet, un terç dels enquestats consideren que cap dels tres candidats seria un bon ministre principal i un 11 % no sap o no contesta.

Humza Yousaf: el successor natural de Sturgeon

El conseller de Salut nascut a Glasgow, i d'arrels pakistaneses, és per a molts el successor natural de Sturgeon per la seva àmplia experiència, la seva proximitat amb la líder, amb qui comparteix circumscripció, i la seva gestió de la pandèmia de coronavirus. Fins ara, ha basat la seva campanya en la seva experiència en càrrecs de gestió pública i el compromís d'una política continuista. És diputat des de 2011 i va prendre possessió del càrrec davant de la reina Elisabet II en anglès i en urdú. Va ser nomenat conseller d'Afers exteriors i Desenvolupament Internacional en 2012. Davant les crítiques que la seva gestió no suposarà cap pas endavant respecte al segon referèndum d'autodeterminació, Yousaf s'ha compromès a "reactivar" el moviment i emprar "els mitjans que sigui" per aconseguir la independència, tot i que considera que això implica incrementar el nombre de persones a favor del 'sí'. Yousaf, no ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades després de les primàries.

Yousaf i la seva filla / Andrew Milligan / Europa Press

Kate Forbes: la potencial sorpresa de les primàries

Considerada part de l'ala més conservadora dels nacionalistes escocesos i qüestionada pel seu posicionament en temes com el matrimoni homosexual o l'avortament, la jove Kate Forbes, de 33 anys, podria ser la sorpresa de les primàries. Fou nomenada consellera de Finances el 2018, i immediatament va aconseguir presentar i aprovar uns comptes públics que li havien costat el càrrec al seu antecessor. Tot i que no té el mateix suport per part dels capdavanters del partit, sí que compta amb l'empenta de les bases. Forbes va néixer a les Terres Altes escoceses i va estudiar en una escola gaèlica escocesa i a l'Índia. Va ser elegida diputada a Holyrood el 2016 amb una campanya centrada en la denúncia de les diferències salarials de les dones i l'atur a les Terres Altes. Ha estat la primera consellera del Govern escocès que no ha renunciat al seu permís de maternitat i és membre de l'Església Lliure d'Escòcia. Pel que fa a l'autodeterminació, Forbes ha promès ser la primera líder a dur Escòcia cap a la independència.

Kate Forbes i Nicola Sturgeon / Jane Barlow / Europa Press

Ash Regan: el mecanisme per a la independència

L'última en disputa és Ash Regan, una diputada rebel que va dimitir del seu càrrec a l'Executiu el 2022 en protesta per la polèmica Llei de Reforma de Reconeixement de Gènere, que el govern britànic va acabar bloquejant per primer cop en la història. Té 48 anys, és diputada per Edimburg Est i es proposa "revigoritzar" el partit. És la candidata que més s'ha centrat en l'autodeterminació al llarg de la campanya, i s'ha erigit en l'única candidata amb un pla per la independència. Ha batejat el seu pla com "mecanisme d'empoderament del votant", que implica aconseguir majories nacionalistes a les eleccions generals i escoceses per forçar una negociació amb Londres, basant-se en el precedent de les colònies britàniques arreu del món, que l'Estat britànic va acabar acceptant.