Els rebels houthis del Iemen, grup paramilitar islamista amb presumptes vincles amb l'Iran —també són majoritàriament de la branca xiïta de l'Islam—, van declarar la guerra a Israel després de la darrera revifada del conflicte palestino-israelià i ja fa dies que llancen atacs amb míssils i drons des del territori que controlen cap al sud d'Israel i contra tots els vaixells que circulen pel Mar Roig amb la bandera de l'Estat jueu, propietat d'empreses israelianes o que comerciïn amb Israel o es dirigeixin als seus ports. Una acció amb la qual volen minar l'economia de l'"enemic sionista" i amb la qual, tot i haver assegurat que si la nau no té relació amb Israel la respectaran, han aconseguit que diverses companyies, de les més grans del sector, suspenguin les seves operacions al Mar Roig. Una interrupció que pot resultar en conseqüències econòmiques molt greus, no només per Israel, sinó per al comerç internacional, ja que es tracta d'una ruta de pas clau, com a connexió entre l'Oceà Índic i el Mediterrani (i després l'Atlàntic) a través del canal de Suez, sense haver de voltejar el continent africà passant pel cap de Bona Esperança (ruta molt més llarga que encareix el cost dels trajectes).
🟡 Els rebels houthis del Iemen amenacen d'atacar qualsevol vaixell que es dirigeixi a Israel
Sense anar més lluny, ahir mateix els Estats Units van assegurar que en la matinada el destructor estatunidenc Arliegh Burke USS CARNEY, que operava al Mar Roig, "es va enfrontar amb èxit a 14 objectes aeris no tripulats llançats des de zones del Iemen controlades pels houthis". Aquests objectes eren "drons d'atac unidireccionals i van ser derrocats sense que es produïssin danys en els vaixells de la zona ni s'informés de ferits", segons les autoritats americanes. No només això, sinó que el vaixell de guerra britànic HMS Diamond també va interceptar un dron que "apuntava cap a vaixells mercants", una imatge bèl·lica al Mar Roig de la Royal Navy que no es veia des de les guerres del Golf. Precisament, el portaveu militar dels rebels houthis, Yahya Sarea, havia anunciat el llançament d'una "andanada de drons" contra "objectius sensibles" cap al sud d'Israel.
MSC, Maersk, Hapag-Lloyd i CMA CGM aturen operacions al Mar Roig
Com a conseqüència, diversos grups de transport marítim han interromput les seves operacions en la zona del Mar Roig, entre ells el francès de transport marítim CMA CGM. "La situació s'està deteriorant cada vegada més i la preocupació per la seguretat augmenta", va dir en un comunicat la companyia, una de les principals a Europa en el transport marítim de mercaderies. Per això, va ordenar als seus vaixells de transport de contenidors que "facin una pausa en el seu trajecte en aigües segures de manera immediata i fins a una altra ordre". També ho ha fet recentment la suïssa MSC, una altra companyia de gran rellevància al sector.
Ja el divendres, els grups de transport marítim danès Maersk i l'alemanya Hapag-Lloyd van anunciar la suspensió temporal de la navegació pel canal de Suez i Mar Roig després que diversos vaixells sofrissin atacs en els últims dies enfront de les costes del Iemen. Precisament aquest divendres va ser el dia més violent contra la navegació marítima internacional en aquesta zona després que almenys tres vaixells fossin atacats, dos d'ells reivindicats pels houthis. Tant els houthis com també alguns pirates somalis han dut a terme aquests atacs des que es va reprendre la guerra oberta en la Franja de Gaza entre el grup islamista Hamàs i Israel el passat 7 d'octubre.
Oman intervé per desescalar els atacs a vaixells al Mar Roig
Amb aquest context crític, els rebels houthis van assegurar ahir dissabte que Oman, estat aràbic tocant al Iemen, està mediant i discutint amb altres actors internacionals perquè els insurgents desescalin la seva ofensiva contra vaixells enfront de les costes del Mar Roig, que ha pertorbat el comerç marítim internacional. "Sota l'auspici dels germans en el sultanat d'Oman, continuen les comunicacions i discussions amb un nombre de parts internacionals respecte a les operacions del Mar Roig i Aràbic", va indicar el portaveu dels rebels xiïtes, Mohamed Abdulsalam, en el seu compte oficial de 'X' (Twitter). En les diferents reunions es va afirmar que la postura dels houthis respecte a Gaza "no es pot negociar" i va reiterar que "els vaixells de l'enemic o aquells que són dirigits cap als seus ports romandran exposats a atacs fins a suspendre l'agressió, aixecar el bloqueig sobre Gaza i el flux d'ajuda humanitària de manera contínua cap a la Franja".