La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, declara que està "alarmada" per l'ús il·legal del programari d'espionatge Pegasus per part d'alguns països. En un comunicat, Mijatovic expressa la seva preocupació per les "evidències" que palesen que el programari israelià s'ha fet servir per a "espionatge nacional i internacional més que per a qüestions legítimes de seguretat pública". "Estic alarmada sobre l'impacte d'eines potents que donen un accés complet i no restringit a la vida privada d'una persona", indica la comissària de Drets Humans, tot subratllant que l'ús il·legal del Pegasus és una vulneració del dret a la privacitat i a la protecció de dades.
📲 Pegasus i Catalangate | Què és? Qui són els espiats? Tot el que se'n sap fins ara
"L'ús de programaris espia té un efecte paralitzador sobre altres drets humans i llibertats fonamentals, inclosa la llibertat d'expressió i la participació pública. Crea un clima d'autocensura i por en el qual totes les persones poden ser tractades com a sospitoses i els defensors dels drets humans i els membres de la vida política estan especialment amenaçats", adverteix la comissària. Alhora, demana als estats complir les "obligacions" del Conveni Europeu de Drets Humans.
D'altra banda, Mijatovic reclama que les normes per autoritzar l'espionatge siguin "clares pel que fa als delictes, les activitats i les persones subjectes a vigilància". I ha expressat els seus dubtes sobre la "certesa" en la legitimitat de l'objectiu. "En molts casos s'utilitza la seguretat nacional com a pretext", assenyala, tot criticant la manca de "transparència i col·laboració" per part dels governs.
Podeu llegir el comunicat complet del Consell d'Europa clicant aquí.
L'Eurocambra enviarà al març una missió a Espanya per investigar l'espionatge amb Pegasus
Aquest dimarts, l'Eurocambra ha aprovat enviar una missió a Espanya per investigar l'espionatge amb Pegasus. Tal com ha acordat aquest dimarts el comitè que investiga l'ús d'aquesta mena de programaris al bloc comunitari, la missió europea arribarà a Espanya al març. Concretament, la missió serà a Espanya els dies 20 i 21 de març.
Finalment, escau esmentar que el Parlament Europeu ha allargat tres mesos més la durada d'una comissió que inicialment tenia previst un mandat d'un any i que ja ha enviat missions a Israel, Polònia, Grècia i Xipre. Al febrer, viatjarà a Hongria. El mateix comitè ja ha assenyalat el govern espanyol com a responsable del Catalangate.