La Comissió Europea (CE) vol que es reforcin les interconnexions energètiques entre França i L'estat espanyol, tot desenvolupant els projectes elèctrics existents i creant també noves infraestructures per aprofitar les terminals de gas natural liquat (GLN) de la península, que en el futur servirien també per a transportar hidrogen. "Continuarem secundant i animant les autoritats espanyoles i franceses a accelerar l'execució dels tres projectes existents d'interès comú (...) amb l'objectiu d'augmentar la capacitat d'interconnexió entre la península Ibèrica i França", ha afirmat a Efe un portaveu de la Comissió Europea. Amb tot, la Comissió ha volgut desvincular la seva posició de les declaracions del canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, que s'ha pronunciat a favor d'un gasoducte aquest dijous, perquè l'opinió de la UE ja va quedar reflectida en el pla Repower EU presentat el passat mes de maig per a reduir dràsticament la dependència amb Rússia.
Aragonès ja ha dit que sí
Davant la proposta del govern espanyol, que ha dit que l'enllaç del Midcat podria estar llest en "vuit o nou mesos", i l'encoratjament dels membres de Junts al Govern, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja s'ha mostrat a favor del projecte. Ho ha dit en un missatge publicat a Twitter aquesta tarda, on ha assegurat que "feia mesos" que reivindicaven la represa del gasoducte. Després de celebrar l'interès mostrat per Scholz enmig de la crisi energètica a Europa, i que Catalunya sigui "estratègica" per pal·liar-la, sembla que Aragonès només ha posat una condició per acceptar el tracte amb els alemanys: "És imprescindible que la CE hi doni suport i finançament". El missatge d'Aragonès, publicat a les seves xarxes socials, ha coincidit amb unes declaracions de la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, qui ha subratllat que "Catalunya té un valor estratègic" en el subministrament d'energia i ha celebrat que ara Europa "comença a entendre que no pot mirar només cap al nord" perquè "és important diversificar".
Fa mesos que ho reivindiquem, el projecte Midcat és estratègic per Europa i per Catalunya, més en el context actual, però també pel futur i la distribució d’hidrogen verd. Celebro el pas del canceller alemany Scholz. Ara, és imprescindible que la CE hi doni suport i finançament.
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) August 12, 2022
Diversificar el subministrament
La mateixa font de la CE consultada per Efe ha afegit que "les inversions addicionals per connectar les terminals d'importació de GNL a la península Ibèrica i la xarxa de la UE a través d'una infraestructura llista per a l'hidrogen poden contribuir encara més a diversificar el subministrament de gas en el mercat intern i ajudar a aprofitar el potencial a llarg termini de l'hidrogen renovable". A més d'accelerar les connexions elèctriques entre la península i la resta de la UE, Brussel·les ja va assenyalar a l'inici de la crisi que era "essencial" construir nova infraestructura de gas entre l'Estat i França que en el futur serveixi per a transportar hidrogen net des de la península i des d'Àfrica cap a Europa, que juntament amb l'electricitat renovable és la gran aposta energètica de la Comissió.