La Comissió Europea ha acordat la supressió del canvi d'hora que es realitza dues vegades a l'any a la Unió Europea. El president, Jean-Claude Juncker, ha anunciat aquest divendres que proposarà la mesura perquè sigui aprovada per l'Eurocambra i pel Consell Europeu.
Més del 80 % dels 4,6 milions d'europeus que van participar en una consulta pública no vinculant impulsada per la mateixa Comissió van opinar que el canvi d'horari s'ha de suprimir. Per això, finalment, Juncker ha decidit portar-ho al Parlament . "Si la gent vol que es faci, així ho farem", ha assenyalat.
De fet, gairebé el 70% dels enquestats a la consulta europea eren alemanys i això significaria que més de 3 milions de les opinions recollides són d’aquest país. Pel que fa a l’Estat espanyol, el 93% dels ciutadans que han participat a l’enquesta estan a favor d’abolir el canvi horari, però només un 0,19% de la població espanyola ha donat la seva opinió. El portaveu de la CE, Alexander Winterstein, ha admès aquest divendres que hi ha una alta representació d’Alemanya però considera que “no és sorprenent donada la grandària” de la seva població.
La Comissió haurà de presentar en temps rècord una proposta legislativa per posar punt i final a l'horari d'estiu i és necessari que els Estats membres i la Eurocambra donin el seu vist i plau a la mesura. La supressió té certa popularitat i els governs de Finlandia, Lituania, Alemania o Francia són els que més estan pressionant a favor.
Fins ara les lleis comunitàries obligaven els països de la Unió a canviar l'hora l'últim diumenge de març i l'últim diumenge d'octubre al·legant que servia per aprofitar les hores de llum. La mesurada tenia l'objectiu d'estalviar energia, una seguretat viària més gran i beneficiar les hores de lleure dels ciutadans però, ara, la Comissió considera que alguns d'aquests arguments no estan contrastats.
El cert és que l'efecte sobre l'economia és mínim. Alguns estudis de la UE mostren que l'estalvi d'energia és ínfim i que el canvi té moltes conseqüències en el bioritme dels humans, ja que trastoca les rutines.
Si es posa fi al canvi d'hora obligatori, cada país podrà triar la seva pròpia zona horària, encara que Brussel·les confia que els vint-i-vuit arribin a un acord comú. La idea serà romandre sempre en l'hora d'estiu.